Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Erasmusarts 2030

Met Erasmusarts 2030 introduceert het Erasmus MC een geneeskundeopleiding die klaar is voor de toekomst en die aansluit bij een eigentijdse visie op onderwijs voor een nieuwe generatie studenten.

Welkom bij Erasmusarts 2030

Het beroep van arts is in verandering. De patiënten van nu leven gemiddeld langer, zijn mondiger en diverser. Oudere patiënten hebben vaak meerdere ziekten naast elkaar. Dit maakt het zorglandschap complexer. De arts is daarom in staat als expert en collega te functioneren in een keten of team van zorgverleners en om nieuwe kennis en technologie te beoordelen en toe te passen.

 

Aesculaap

Opleidings- en onderwijsvisie

Het Erasmus MC wil studenten opleiden tot breed academisch gevormde artsen die goed zijn voorbereid op nieuwe technologische ontwikkelingen en die maatschap­pelijk betrokken zijn.
Meer Erasmusarts 2030 nieuws
  • 'Je hebt een dilemma nodig'

    Gijsbert Oonk over zijn ervaringen met Casus Gestuurd Onderwijs

    Lees meer
  • Warmlopen voor Casusgestuurd onderwijs

    Nog een jaar te gaan voordat Erasmusarts 2030, het nieuwe curriculum van de opleiding Geneeskunde, van start gaat. Als voorbereiding doen docenten en studenten in pilots ervaring op met Casusgestuurd onderwijs (CGO), een van de onderwijsvormen van EA2030. Gijs Elshout, programmadirecteur van de bachelor Geneeskunde, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het onderwijs.

    Lees meer
  • '1 Year Countdown' tot EA2030

    Wegens de huidige omstandigheden is dit evenement geannuleerd.

    Lees meer
  • Video over Erasmusarts 2030 live en klaar om te delen

    Met Erasmusarts 2030 introduceert het Erasmus MC een geneeskundeopleiding die klaar is voor de toekomst en die aansluit bij een eigentijdse visie op onderwijs. Maar wat houdt Erasmusarts 2030 nou precies in en waarin verschilt het van de bestaande opleiding? Na het zien van de informatieve video ben je helemaal op de hoogte.

    Lees meer
  • Steeds dichter op de inhoud

    Een jonge patiënt belt de huisarts met acute benauwdheid en pijn op de borst. Deze casus kunnen de eerstejaars studenten verwachten in het nieuwe curriculum Erasmusarts 2030. Stap voor stap verzamelen ze meer gegevens. Ze lezen literatuur. Ze kijken een filmpje waarin de huisarts de patiënt vragen stelt en volgen het lichamelijk onderzoek. Met de informatie die ze zich eigen hebben gemaakt, stellen ze een differentiaaldiagnose. Welke oorzaken kunnen achter de klacht schuilgaan, en welke is in dit geval het meest waarschijnlijk?

    Lees meer
  • Geneeskundestudent leert over de effecten van klimaatverandering op gezondheid

    De opwarming van de aarde beïnvloedt niet alleen de staat van de natuur, maar ook de gezondheid. Extreme weersomstandigheden nemen toe, met directe verwondingen of doden, er dreigen voedsel- en water te korten, en het aantal hittegolven neemt toe. ‘​Mensen met kwetsbare gezondheid ​raken​ soms​ door de temperatuurstijging hun lichaamswarmte niet goed kwijt. Dit kan leiden tot uitdroging, hittestress of zelfs tot de dood', vertelt Juliette Mattijsen, geneeskundestudent. Samen met docent Ed van Beeck en medestudent Anouk Nusselder werkt zij een projectplan uit, waarin Planetary Health in alle jaren van het nieuwe curriculum aan bod komt.

    Lees meer