Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Toegankelijkheid

Onze ambitie: een toegankelijke website voor iedereen.

Voor iedereen

De informatie op de Erasmus MC-website moet voor alle mensen toegankelijk zijn, ook voor bezoekers met een beperking. Daarom besteden we veel aandacht aan digitale toegankelijkheid. Zowel bij de ontwikkeling van content als de doorontwikkeling van de website.

Het Erasmus MC wil met zijn website uiteindelijk zo volledig mogelijk voldoen aan de eisen van  DigiToegankelijk. Door te voldoen aan de standaard op niveau AA maken wij onze site gebruiksvriendelijker en prettiger voor iedereen. Dit doel willen we stapsgewijs bereiken.

Onze aanpak

We werken continu aan een toegankelijker website door samen met zowel experts als gebruikers de site te blijven testen. Ook laten we ons doorlopend informeren en adviseren door deskundigen, waaronder belangenorganisaties. Op basis hiervan zullen wij onze richtlijnen en werkwijze steeds verder aanscherpen.
Bij de ontwikkeling van deze website gaat onze aandacht uit naar de volgende punten op gebied van toegankelijkheid:

 • Ontwerp
  De ontwerper van de website kreeg de opdracht de website te ontwerpen en te bouwen volgens de norm: WCAG2.0 A, en waar mogelijk: AA. Om de leesbaarheid van de pagina's te optimaliseren, is er een contrastknop toegevoegd.

 • Contentmanagementsysteem (CMS)
  Voor deze website gebruikt het Erasmus MC Sitecore. Met dit CMS kunnen wij de toegankelijkheid van de website zo veel mogelijk optimaliseren.

 • Taalniveau
  Onze redacteuren proberen alle teksten zo duidelijk mogelijk te schrijven, volgens taalniveau B1, een niveau dat begrijpelijk is voor de meeste mensen. Het academische karakter van onze organisatie laat vereenvoudiging niet overal toe, maar B1 blijft ons streven, vooral bij informatie over onze patiëntenzorg.

 • Structuur
  Op deze website wordt zo veel mogelijk gebruikgemaakt van een heldere pagina-opmaak: een duidelijke titel en een duidelijke en scanbare structuur. Mede door het gebruik van koppen en duidelijk opgemaakte lijsten.

 • Afbeeldingen
  Ook bij afbeeldingen proberen we maximaal rekening te houden met de toegankelijkheidseisen. Zo zetten we geen teksten in afbeeldingen en maken we zo veel mogelijk gebruik van de voorzieningen van het huidige CMS (bijvoorbeeld voor Alt-teksten).

 • Links
  Hyperlinks naar externe websites hebben we zo veel mogelijk gemarkeerd met een schuin pijltje vóór de link. Daardoor weet de bezoeker dat hij naar een site buiten die van het Erasmus MC wordt geleid. Zie als voorbeeld de link bovenaan deze pagina naar de website van DigiToegankelijk. 

 • Video's
  Onze video's zijn (nog) niet allemaal voorzien van ondertiteling. Dat gebeurt steeds meer, maar kan nog beter. Wij ontwikkelen beleid om ernaar te streven dat in de toekomst iedere video van het Erasmus MC ondertitels zal bevatten.

 • Webformulieren
  Op onze website maken we zo veel mogelijk gebruik van toegankelijke webformulieren. Ze zijn eenvoudig opgesteld, met gebruik van onder meer duidelijke labels, invoervelden en foutmeldingen.

 • Documenten
  Op onze website maken we zo min mogelijk gebruik van documenten. Mocht het toch noodzakelijk zijn, dan hanteren we uitsluitend pdf's, die we zo veel mogelijk toegankelijk hebben gemaakt. Het kan helaas voorkomen dat u nog niet-toegankelijke pdf’s op onze website aantreft. 

Kleurenblindheid

Het kleur/contrast op de website voldoet aan wcag AA (niveau 2), dat wil zeggen dat er genoeg contrast is voor elementen die niet grafisch zijn. Hierdoor zouden ze voldoende zichtbaar moeten zijn. Voor kleurenblindheid zijn echter nog meer zaken van belang, zoals een hoge contrast modus functie, geen teksten op afbeeldingen enrekening houden met contrast in presentaties, pdf's, grafieken en andere grafische materialen. Hier wordt nog aan gewerkt, bijvoorbeeld door middel van richtlijnen bij de ontwikkeling van content.

Garantie

Ondanks onze ambitie en inspanningen kunnen wij helaas nog geen volledig toegankelijke website garanderen. Er valt nog veel te leren en te optimaliseren. Dat is iets wat we in ieder geval wél kunnen garanderen: dat we hard blijven werken om de website toegankelijk te maken voor alle mensen.

Verbetersuggesties?

Loopt u tegen problemen aan bij de toegankelijkheid van deze website of heeft u suggesties voor verbetering hiervan? Laat het ons dan weten via ons feedbackformulier.