Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Ons research

Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Met laboratoriumonderzoek en klinische studies verbeteren we de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten. Onze wetenschappers werken aan betrouwbaar en innovatief onderzoek om diagnostiek en behandeling naar een hoger niveau te tillen.

Bijdragen vanuit onderzoek

Onze onderzoeksgroepen hebben al veel belangrijke bijdragen geleverd aan de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten. Op basis van verzamelde gegevens komen we telkens tot nieuwe inzichten en ontwikkelen we innovatieve medische technieken. Deze kennis stellen wij ook beschikbaar aan andere zorgverleners en wetenschappers in binnen- en buitenland.

Onder leiding van onderzoekgroepen uit het Erasmus MC zijn er al veel vernieuwingen tot stand gekomen die de levensverwachting en gezondheid van patiënten hebben verbeterd. Onder ander op het gebied van:

 • Niet-invasieve beeldvorming  
 • Invasieve beeldvorming 
 • Echocardiografie
 • Intravasculair ultrageluid
 • Behandeling van acute hart- en herseninfarcten met medicijnen
 • Coronaire stents

Nieuw onderzoek

Binnen het Hart en Vaat Instituut verrichten wij op dit moment onderzoek naar:

 • Jonge patiënten met hart- en vaatziekten.
 • Erfelijkheid van hart- en vaataandoeningen
 • Cardiovasculaire zorg bij patiënten die een operatie ondergaan
 • Complexe ingrepen en interventies bij hart- en vaataandoeningen
 • Oude patiënten met hart- en vaatziekten die daarnaast meerdere andere ziektebeelden hebben (zogeheten multi-morbiditeit)

Dossier Hart en Vaat Instituut
 • Emma kreeg op haar 13e een donorhart, over twee jaar is ze arts

  Emma kreeg op haar 13e een donorhart, over twee jaar is ze arts

  De 23-jarige Emma Davids onderging op haar 13e een harttransplantatie in het Erasmus MC Transplantatie Instituut. Nu is ze vijfdejaars student geneeskunde. ‘Als je zelf patiënt bent, weet je hoe het is om in het bed tegenover de dokter te liggen.’

  Lees meer
 • Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten

  Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten

  Het Erasmus MC Sophia heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een mobiel steunhart in gebruik genomen. Hiermee kunnen jonge kinderen die wachten op een donorhart vrijer bewegen en zich in de toekomst thuis voorbereiden op de transplantatie. ‘Fantastisch om te zien wat dit apparaat teweegbrengt.’

  Lees meer
 • Heart-in-a-box is een succes: ‘Hopelijk straks ook voor kinderen’

  Heart-in-a-box is een succes: ‘Hopelijk straks ook voor kinderen’

  De heart-in-a-box-techniek, die ook bij harttransplantaties in het Erasmus MC wordt toegepast, heeft de afgelopen twee jaar voor meer harttransplantaties gezorgd. Cardioloog Olivier Manintveld en cardiothoracaal chirurg Yannick Taverne van het Erasmus MC Transplantatie Instituut zijn enthousiast en kijken alvast vooruit. ‘Het zou fijn zijn als er straks ook meer harten voor kinderen beschikbaar komen.’

  Lees meer
 • Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

  Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

  Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een gen gevonden dat een zeldzame hartspierziekte bij kinderen veroorzaakt. Ze kwamen het gen op het spoor via DNA-onderzoek bij een baby met een onverklaarde ziekte. Een custom made zebravis bevestigde hun vermoedens. ‘Toekomstige patiënten krijgen nu sneller een diagnose.’ 

  Lees meer
 • Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

  Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

  Het Erasmus MC heeft een hoge internationale onderscheiding gekregen voor de manier waarop artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zorg bieden aan patiënten die aan een hart-longmachine (ECMO) liggen.

  Lees meer
 • Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

  Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

  Internist Jeanine Roeters van Lennep van het Erasmus MC heeft een subsidie van de Hartstichting ontvangen voor het Marie Curie-onderzoek, waarvan zij onderzoeksleider is. Hiermee willen onderzoekers achterhalen waarom minder vrouwen deelnemen aan klinische studies en hoe zij meer vrouwen kunnen werven.

  Lees meer