Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Ons research

Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Met laboratoriumonderzoek en klinische studies verbeteren we de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten. Onze wetenschappers werken aan betrouwbaar en innovatief onderzoek om diagnostiek en behandeling naar een hoger niveau te tillen.

Bijdragen vanuit onderzoek

Onze onderzoeksgroepen hebben al veel belangrijke bijdragen geleverd aan de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten. Op basis van verzamelde gegevens komen we telkens tot nieuwe inzichten en ontwikkelen we innovatieve medische technieken. Deze kennis stellen wij ook beschikbaar aan andere zorgverleners en wetenschappers in binnen- en buitenland.

Onder leiding van onderzoekgroepen uit het Erasmus MC zijn er al veel vernieuwingen tot stand gekomen die de levensverwachting en gezondheid van patiënten hebben verbeterd. Onder ander op het gebied van:

  • Niet-invasieve beeldvorming  
  • Invasieve beeldvorming 
  • Echocardiografie
  • Intravasculair ultrageluid
  • Behandeling van acute hart- en herseninfarcten met medicijnen
  • Coronaire stents

Nieuw onderzoek

Binnen het Hart en Vaat Instituut verrichten wij op dit moment onderzoek naar:

  • Jonge patiënten met hart- en vaatziekten.
  • Erfelijkheid van hart- en vaataandoeningen
  • Cardiovasculaire zorg bij patiënten die een operatie ondergaan
  • Complexe ingrepen en interventies bij hart- en vaataandoeningen
  • Oude patiënten met hart- en vaatziekten die daarnaast meerdere andere ziektebeelden hebben (zogeheten multi-morbiditeit)

Dossier Hart en Vaat Instituut
  • Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een gen gevonden dat een zeldzame hartspierziekte bij kinderen veroorzaakt. Ze kwamen het gen op het spoor via DNA-onderzoek bij een baby met een onverklaarde ziekte. Een custom made zebravis bevestigde hun vermoedens. ‘Toekomstige patiënten krijgen nu sneller een diagnose.’ 

    Lees meer
  • Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Het Erasmus MC heeft een hoge internationale onderscheiding gekregen voor de manier waarop artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zorg bieden aan patiënten die aan een hart-longmachine (ECMO) liggen.

    Lees meer
  • Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

    Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

    Internist Jeanine Roeters van Lennep van het Erasmus MC heeft een subsidie van de Hartstichting ontvangen voor het Marie Curie-onderzoek, waarvan zij onderzoeksleider is. Hiermee willen onderzoekers achterhalen waarom minder vrouwen deelnemen aan klinische studies en hoe zij meer vrouwen kunnen werven.

    Lees meer
  • Wetenschappers meten effect van oorclip op hartritme

    Wetenschappers meten effect van oorclip op hartritme

    Een clipje dat elektrische signalen geeft op het oor kan mogelijk soelaas bieden bij de hartritmestoornis genaamd boezemfibrilleren. Wetenschappers hebben tijdens openhartoperaties voor het eerst het effect van de clipjes op het hartritme gemeten. Dit kan een eerste stap zijn richting bredere klinische toepassing van de oorclipjes.

    Lees meer
  • Twee Dekkerbeurzen voor Erasmus MC

    Twee Dekkerbeurzen voor Erasmus MC

    Erasmus MC-onderzoekers Kirby Lattwein en Eline Vinke ontvangen een Dekkerbeurs van de Hartstichting. De beurs geeft de jonge hart- en vaatwetenschappers de kans zich verder te ontwikkelen en hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

    Lees meer
  • Onderzoek naar zacht robothart krijgt 11 miljoen

    Onderzoek naar zacht robothart krijgt 11 miljoen

    Een zacht implanteerbaar robothart voor mensen met ernstig hartfalen. Om dat verder te ontwikkelen heeft het consortium Holland Hybrid Heart 10 miljoen euro ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda. Het zachte robothart kan bij patiënten met ernstig hartfalen in de borstkas worden geplaatst en neemt de functie van het echte hart over.

    Lees meer