Lichaamsdonatie

U kunt uw lichaam na uw overlijden schenken aan de wetenschap, zodat aanstaande artsen en specialisten zich kunnen ontwikkelen op hun vakgebied.

Ter beschikking stellen

In Nederland vinden de meeste mensen het begraven of cremeren van een overledene normaal. Het is ook mogelijk om uw lichaam te schenken aan de wetenschap. U ‘doneert’ uw lichaam, zodat (aanstaande) artsen en specialisten zich kunnen ontwikkelen op hun vakgebied of onderzoek kunnen doen.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor het ter beschikking stellen van uw lichaam. Omdat veel mensen hierin geïnteresseerd zijn, gebruiken wij hiervoor een postcodegebied. Woont u in postcodegebied 2000-5600, dan komt u in aanmerking.

Aanmelden kan via het contactformulier onderaan deze pagina of door te bellen naar (010) 704 32 79.

Lees hier de folder over het ter beschikking stellen van stoffelijk overschot.

Restweefsel 

Het komt regelmatig voor dat cellen of weefsels bij een patiënt worden weggehaald. Deze lichaamsmaterialen worden gebruikt om na te gaan om welke aandoening het gaat. Wat overblijft van deze cellen en/of weefsels (‘restweefsel’) wordt voor een deel opgeslagen. De rest wordt vernietigd.

In sommige gevallen wordt restweefsel bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. In de folder Restweefsel ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek kunt u lezen welke regels er gelden en wat u daarover zelf te zeggen heeft. 

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier