Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Lichaamsdonatie

U kunt uw lichaam na uw overlijden schenken aan de wetenschap, zodat aanstaande artsen en specialisten zich kunnen ontwikkelen op hun vakgebied.

Ter beschikking stellen 

In Nederland vinden de meeste mensen het begraven of cremeren van een overledene normaal. Het is ook mogelijk uw lichaam te schenken aan de wetenschap. U ‘doneert’ uw lichaam, zodat (aanstaande) artsen en specialisten zich kunnen ontwikkelen op hun vakgebied of onderzoek kunnen doen.’

Inschrijven

Let op! Per 1 maart 2023 is het Erasmus MC gesloten voor nieuwe inschrijvingen.

Na overlijden is het mogelijk om uw lichaam ter beschikking te stellen aan onderwijs en onderzoek. U dient hiervoor in tweevoud een codicil in te vullen, deze kunt u aanvragen bij het Erasmus MC door contact op te nemen via tel.nr. 010-7043279 of te mailen naar terbeschikkingstelling@erasmusmc.nl.

Melding maken van overlijden

Wanneer iemand is overleden die ingeschreven staat bij het Erasmus MC, dient u zo snel mogelijk hiervan melding te maken bij de afdeling Neurowetenschappen – Anatomie via 010-7043279. Bij geen gehoor, ’s avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met uitvaartondernemer Meenhuis & van der Kraan via 010-4132582.

Restweefsel 

Het komt regelmatig voor dat cellen of weefsels bij een patiënt worden weggehaald. Deze lichaamsmaterialen worden gebruikt om na te gaan om welke aandoening het gaat. Wat overblijft van deze cellen en/of weefsels (‘restweefsel’) wordt voor een deel opgeslagen. De rest wordt vernietigd.

In sommige gevallen wordt restweefsel bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. In de folder Restweefsel ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek kunt u lezen welke regels er gelden en wat u daarover zelf te zeggen heeft. 

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier