Lichaamsdonatie

U kunt uw lichaam na uw overlijden schenken aan de wetenschap, zodat aanstaande artsen en specialisten zich kunnen ontwikkelen op hun vakgebied.

Ter beschikking stellen

In Nederland vinden de meeste mensen het begraven of cremeren van een overledene normaal. Minder bekend is de mogelijkheid dat mensen hun stoffelijk overschot kunnen schenken aan de wetenschap. Zij ‘doneren’ hun lichaam, zodat aanstaande artsen en specialisten zich kunnen ontwikkelen op hun vakgebied.  

Voor het na overlijden ter beschikking stellen van uw lichaam, ten behoeve van ons onderwijs en onderzoek, kunt u zich aanmelden.

Als gevolg van de toename van de interesse hierin gebruikt het Erasmus MC hiervoor een postcodegebied. Woont u in postcodegebied 2000-5600, dan komt u in aanmerking om zich in te schrijven.

U kunt zich aanmelden door onderstaand contactformulier in te vullen. U kunt ook bellen naar (010) 704 32 79.

Lees hier de folder over het ter beschikking stellen van stoffelijk overschot.

Restweefsel 

Het komt regelmatig voor dat in het kader van een behandeling cellen of weefsels bij een patiënt worden weggehaald. Deze lichaamsmaterialen worden gebruikt om na te gaan om welke aandoening het gaat. Wat overblijft van deze cellen en/of weefsels (‘restweefsel’) wordt voor een deel opgeslagen. De rest wordt vernietigd.

In sommige gevallen wordt restweefsel bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. In de folder Restweefsel ten behoeve van medisch-wetenschappelijk onderzoek kunt u lezen welke regels er gelden en wat u daarover zelf te zeggen heeft. 

Heeft u vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met ons secretariaat.

Contactformulier