Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Second opinion

Twijfelt u over een diagnose of behandeling, dan kunt u een second opinion, tweede mening, aanvragen.

Second opinion (tweede mening)

Twijfelt u over een diagnose of behandeling, dan kunt u een tweede mening aanvragen.

Voor het maken van een afspraak en informatie over de gang van zaken kunt u contact op te nemen met de betreffende polikliniek. Als de tweede mening afwijkt van de mening van uw behandelaar is het aan u om te beslissen welke behandeling u wilt ondergaan.

Second opinion bij het Erasmus MC Kanker Instituut

Lees hier specifieke informatie over second opinions bij het Erasmus MC Kanker Instituut.

Beslissen

Een tweede mening is een oordeel of advies van een andere deskundige dan uw behandelend arts. Deze geeft zijn mening over uw diagnose of behandeling, maar neemt de behandeling niet over. Als het advies afwijkt van de mening van uw behandelend arts, dan is het aan u (en/of uw kind) om te beslissen welke behandeling het wordt. 

Advies

U heeft geen toestemming nodig om een tweede mening aan te vragen. Wij raden u wel aan om het vooraf met uw behandelend arts te bespreken. Als u het lastig vindt met de behandelend arts te overleggen aan wie u een tweede mening kunt vragen, kunt u ook bij uw huisarts, een patiëntenvereniging of uw zorgverzekeraar om advies vragen.

Polis

Leest u altijd goed de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekering. Niet elke zorgverzekeraar vergoedt een tweede mening.