Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Wachttijden

Wachttijden Erasmus MC

Iedere dinsdag in de even weken werken we onze wachttijden bij. Deze wachttijden zijn schattingen. De echte wachttijd kan anders zijn door de precieze situatie, de conditie en de wensen van de patiënt. Met de verwijzing bepaalt de specialist hoe snel een patiënt behandeld moet worden. Daarbij wil het Erasmus MC er vooral zijn voor patiënten die academische zorg nodig hebben. Deze patiënten kunnen voor zorg niet bij ziekenhuizen in de buurt terecht. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben, krijgen deze natuurlijk direct. Daarom kunnen er geen rechten worden ontleend aan deze wachttijdenpublicatie. 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een aantal behandelingen aangewezen, waarvan wij de doorlooptijd moeten publiceren. De doorlooptijd is de tijd van het eerste bezoek tot de start van de behandeling. Dit is een schatting van de wachttijd tot de behandeling. Door de precieze situatie, conditie en keuzes van de patiënt kan de echte doorlooptijd anders zijn.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook kunt u uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan ervoor zorgen dat u misschien sneller zorg krijgt. Er is een maximaal aanvaardbare wachttijd afgesproken door zorgaanbieders en zorgverzekeraars, dit heet de Treeknorm. Deze wachttijd is 4 weken voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.Op bezoek bij patient

Achtergrondinformatie en definities wachttijden

Ziekenhuizen zijn verplicht om hun wachttijden te publiceren. Hiertoe heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de ‘Regeling verplichte publicatie wachttijden somatische zorg’ opgesteld

Wachttijd polikliniek

De wachttijd polikliniek is de tijd die verstrijkt tussen de verwijzing door de huisarts of de specialist van een ander ziekenhuis en het eerste bezoek van de patiënt aan een polikliniek van het Erasmus MC. De wachttijd polikliniek wordt bepaald door het aantal dagen dat er overheen gaat voordat een derde patiënt gezien kan worden.

Wachttijd behandeling - doorlooptijd

Er is een specifieke set aan behandelingen geselecteerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), waarvan de doorlooptijd weergegeven dient te worden. Daarmee wordt de tijd tussen de start van het zorgtraject en het moment van de ingreep bedoeld. Hiervoor worden data uit het ziekenhuissysteem opgehaald. De mediaan van de wachttijden van de afgelopen drie maanden wordt weergegeven.

Inzicht in kwaliteit van zorg

Hoe weet u of een ziekenhuis goede kwaliteit biedt? Bij welk ziekenhuis kunt u het beste terecht voor een behandeling? Om meer kennis te geven over de kwaliteit van zorg, hebben ziekenhuizen de website Ziekenhuischeck gemaakt. U kunt de resultaten van ieder ziekenhuis op ziekenhuischeck.nl bekijken. Ook kunt u ziekenhuizen met elkaar vergelijken.
Erasmus MC op ziekenhuischeck.nl