Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Onze patiëntenzorg

Binnen het Hart en Vaat Instituut bundelen wij al onze kennis en kunde om samen tot de best mogelijke behandeluitkomst voor onze patiënten te komen. Wij handelen altijd in het belang van de patiënt. Van jong tot oud. Voor iedereen. Een leven lang.

Voor alle patiënten met hart- en vaatziekten

Het Hart en Vaat Instituut biedt patiënten met hart- en vaatziekten de specialistische zorg die ze nodig hebben. Wij behandelen alle soorten hart- en vaatziekten. Van veelvoorkomende aandoeningen zoals trombose en beroertes tot hele zeldzame hart- en vaatziekten. 

Op basis van jarenlange ervaring en door intensief samen te werken geven we onze patiënten de optimale zorg.

Wij zijn er voor

Patiënten met (complexe) hart- of vaatziekten

De meeste patiënten komen bij ons terecht omdat hun aandoening te complex is om in een regionaal ziekenhuis te behandelen. Bijvoorbeeld omdat er meerdere organen en weefsels bij betrokken zijn, of omdat de patiënt tegelijkertijd ook nog andere aandoeningen heeft.

Om complexe hart- en vaatziekten te behandelen is samenwerking tussen verschillende specialismen van groot belang. Dit is waarin het Hart en Vaat Instituut zich onderscheidt. Doordat onze specialismen intensief samenwerken kunnen we de specialistische behandelingen uitvoeren die nodig zijn bij complexe hart- en vaataandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hartklepinterventies, interventies bij hartritmestoornissen, harttransplantaties en vaatchirurgische ingrepen.

Lees hier meer over onze specialismen

Patiënten met zeldzame hart- en vaataandoeningen

Voor patiënten met een zeldzame hart- en vaataandoening is specialistische zorg extra belangrijk. Het Hart en Vaat Instituut biedt deze zorg. Door jarenlange ervaring kunnen onze artsen de juiste diagnose stellen en tot het best passende behandelplan komen.

Kennis over zeldzame hart- en vaataandoeningen komt samen in de expertisecentra die onder de paraplu van het Hart en Vaat Instituut vallen. Voorbeelden zijn het centrum voor aangeboren hartafwijkingen, het centrum voor zeldzame trombose, en het centrum voor endocarditis.

Lees hier meer over onze expertisecentra

Wij bieden

Specialistische zorg door experts

Bij het Hart en Vaat Instituut behandelen we alle soorten hart- en vaatziekten. Wij hebben de ervaring en expertise in huis om complexe behandelingen zoals hartklepinterventies, harttransplantaties en vaatoperaties vakkundig uit te voeren.

Wij zetten ons elke dag in om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met ons wetenschappelijk onderzoek leveren we belangrijke bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld op het gebied van invasieve beeldvorming en coronaire stents. 

Lees hier meer over onze research

Zorg waar specialismen samen komen

Samenwerking is een essentieel onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Onze specialisten werken nauw samen in multidisciplinaire teams. Door met elkaar te overleggen komen we tot nieuwe inzichten en tot de best mogelijke behandeluitkomst voor de patiënt.

Er zijn onder andere multidisciplinaire teams opgezet voor aortaklepimplantatie, voor cardiovasculaire zorg na hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en voor zorg bij erfelijke aneurysmata.

Lees hier meer over onze specialismen

De patiënt als partner

Binnen het Hart en Vaat Instituut werken patiënten en behandelaars nauw samen. De patiënt speelt de hoofdrol in ons verhaal. De keuze voor de best mogelijke behandeling wordt in samenspraak met de patiënt gemaakt.  Dit doen we in het kader van ‘Samen beslissen’. Wij zien onze patiënten als volwaardige partners en geven hen daarom de regie over hun eigen behandeling. Ook is samenwerking met de patiënt van groot belang bij het verder verbeteren van behandelingen. Daarom vragen wij onze patiënten om deel te nemen aan ons wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over 'Samen beslissen'
Dossier Hart en Vaat Instituut
  • Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een gen gevonden dat een zeldzame hartspierziekte bij kinderen veroorzaakt. Ze kwamen het gen op het spoor via DNA-onderzoek bij een baby met een onverklaarde ziekte. Een custom made zebravis bevestigde hun vermoedens. ‘Toekomstige patiënten krijgen nu sneller een diagnose.’ 

    Lees meer
  • Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Het Erasmus MC heeft een hoge internationale onderscheiding gekregen voor de manier waarop artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zorg bieden aan patiënten die aan een hart-longmachine (ECMO) liggen.

    Lees meer
  • Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

    Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

    Internist Jeanine Roeters van Lennep van het Erasmus MC heeft een subsidie van de Hartstichting ontvangen voor het Marie Curie-onderzoek, waarvan zij onderzoeksleider is. Hiermee willen onderzoekers achterhalen waarom minder vrouwen deelnemen aan klinische studies en hoe zij meer vrouwen kunnen werven.

    Lees meer
  • Wetenschappers meten effect van oorclip op hartritme

    Wetenschappers meten effect van oorclip op hartritme

    Een clipje dat elektrische signalen geeft op het oor kan mogelijk soelaas bieden bij de hartritmestoornis genaamd boezemfibrilleren. Wetenschappers hebben tijdens openhartoperaties voor het eerst het effect van de clipjes op het hartritme gemeten. Dit kan een eerste stap zijn richting bredere klinische toepassing van de oorclipjes.

    Lees meer
  • Twee Dekkerbeurzen voor Erasmus MC

    Twee Dekkerbeurzen voor Erasmus MC

    Erasmus MC-onderzoekers Kirby Lattwein en Eline Vinke ontvangen een Dekkerbeurs van de Hartstichting. De beurs geeft de jonge hart- en vaatwetenschappers de kans zich verder te ontwikkelen en hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

    Lees meer
  • Onderzoek naar zacht robothart krijgt 11 miljoen

    Onderzoek naar zacht robothart krijgt 11 miljoen

    Een zacht implanteerbaar robothart voor mensen met ernstig hartfalen. Om dat verder te ontwikkelen heeft het consortium Holland Hybrid Heart 10 miljoen euro ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda. Het zachte robothart kan bij patiënten met ernstig hartfalen in de borstkas worden geplaatst en neemt de functie van het echte hart over.

    Lees meer

Titel uitklpapper

Titel uitklpapper

Titel uitklpapper

Titel uitklpapper

Quicklinks