Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Onze patiëntenzorg

Binnen het Hart en Vaat Instituut bundelen wij al onze kennis en kunde om samen tot de best mogelijke behandeluitkomst voor onze patiënten te komen. Wij handelen altijd in het belang van de patiënt. Van jong tot oud. Voor iedereen. Een leven lang.

Voor alle patiënten met hart- en vaatziekten

Het Hart en Vaat Instituut biedt patiënten met hart- en vaatziekten de specialistische zorg die ze nodig hebben. Wij behandelen alle soorten hart- en vaatziekten. Van veelvoorkomende aandoeningen zoals trombose en beroertes tot hele zeldzame hart- en vaatziekten. 

Op basis van jarenlange ervaring en door intensief samen te werken geven we onze patiënten de optimale zorg.

Wij zijn er voor

Patiënten met (complexe) hart- of vaatziekten

De meeste patiënten komen bij ons terecht omdat hun aandoening te complex is om in een regionaal ziekenhuis te behandelen. Bijvoorbeeld omdat er meerdere organen en weefsels bij betrokken zijn, of omdat de patiënt tegelijkertijd ook nog andere aandoeningen heeft.

Om complexe hart- en vaatziekten te behandelen is samenwerking tussen verschillende specialismen van groot belang. Dit is waarin het Hart en Vaat Instituut zich onderscheidt. Doordat onze specialismen intensief samenwerken kunnen we de specialistische behandelingen uitvoeren die nodig zijn bij complexe hart- en vaataandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hartklepinterventies, interventies bij hartritmestoornissen, harttransplantaties en vaatchirurgische ingrepen.

Lees hier meer over onze specialismen

Patiënten met zeldzame hart- en vaataandoeningen

Voor patiënten met een zeldzame hart- en vaataandoening is specialistische zorg extra belangrijk. Het Hart en Vaat Instituut biedt deze zorg. Door jarenlange ervaring kunnen onze artsen de juiste diagnose stellen en tot het best passende behandelplan komen.

Kennis over zeldzame hart- en vaataandoeningen komt samen in de expertisecentra die onder de paraplu van het Hart en Vaat Instituut vallen. Voorbeelden zijn het centrum voor aangeboren hartafwijkingen, het centrum voor zeldzame trombose, en het centrum voor endocarditis.

Lees hier meer over onze expertisecentra

Wij bieden

Specialistische zorg door experts

Bij het Hart en Vaat Instituut behandelen we alle soorten hart- en vaatziekten. Wij hebben de ervaring en expertise in huis om complexe behandelingen zoals hartklepinterventies, harttransplantaties en vaatoperaties vakkundig uit te voeren.

Wij zetten ons elke dag in om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met ons wetenschappelijk onderzoek leveren we belangrijke bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld op het gebied van invasieve beeldvorming en coronaire stents. 

Lees hier meer over onze research

Zorg waar specialismen samen komen

Samenwerking is een essentieel onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Onze specialisten werken nauw samen in multidisciplinaire teams. Door met elkaar te overleggen komen we tot nieuwe inzichten en tot de best mogelijke behandeluitkomst voor de patiënt.

Er zijn onder andere multidisciplinaire teams opgezet voor aortaklepimplantatie, voor cardiovasculaire zorg na hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en voor zorg bij erfelijke aneurysmata.

Lees hier meer over onze specialismen

De patiënt als partner

Binnen het Hart en Vaat Instituut werken patiënten en behandelaars nauw samen. De patiënt speelt de hoofdrol in ons verhaal. De keuze voor de best mogelijke behandeling wordt in samenspraak met de patiënt gemaakt.  Dit doen we in het kader van ‘Samen beslissen’. Wij zien onze patiënten als volwaardige partners en geven hen daarom de regie over hun eigen behandeling. Ook is samenwerking met de patiënt van groot belang bij het verder verbeteren van behandelingen. Daarom vragen wij onze patiënten om deel te nemen aan ons wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over 'Samen beslissen'
Dossier Hart en Vaat Instituut
 • Reactie op NZa impactanalyse kinderhartcentra

  Reactie op NZa impactanalyse kinderhartcentra

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 6 december de Rapportage impactanalyse concentratie interventies bij patiënten met een aangeboren hartafwijking gepubliceerd. Deze analyse is in opdracht van de minister uitgevoerd, zodat hij de impact kan laten meewegen in zijn overwegingen bij het besluit over de concentratie van deze ingrepen in kinderhartcentra. Het besluit wordt in het […]

  Lees meer
 • Hart en Vaat Instituut geopend

  Hart en Vaat Instituut geopend

  De impact van hart- en vaatziekten verlagen. Dat is het doel van het op 1 december 2022 officieel geopende Erasmus MC Hart en Vaat Instituut. Het Instituut wil  internationaal toonaangevend  zijn met preventie- en behandelinnovaties en bijdragen aan de gezondheid van de maatschappij.

  Lees meer
 • Zoutbeperkt eten helpt tegen schadelijke bijwerking kankergeneesmiddel

  Zoutbeperkt eten helpt tegen schadelijke bijwerking kankergeneesmiddel

  Een zoutbeperkt voedingspatroon kan voorkomen dat patiënten een te hoge bloeddruk krijgen van bepaalde antikankermiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut.

  Lees meer
 • Publiekslessen Thoraxcentrum

  Publiekslessen Thoraxcentrum

  Op 27 oktober, 7 november en 17 november geeft het Erasmus MC Thoraxcentrum weer de jaarlijkse openbare lessen. De lessen zijn voor iedereen te volgen, er is geen medische kennis voor nodig. De openbare lessen zijn zonder inschrijving live online te volgen en later moment terug te kijken op het YouTube-kanaal van het Erasmus MC.

  Lees meer
 • Behandeling hartinfarct kan beter met beeldvormingskatheters

  Behandeling hartinfarct kan beter met beeldvormingskatheters

  Bij minder dan 10 procent van de behandelingen van hartinfarcten in Europa worden katheters gebruikt die de bloedvaten van binnenuit afbeelden. Waarom zo weinig, vraagt hoogleraar Invasieve beeldvorming Gijs van Soest zich af in zijn oratie. Want met deze intravasculaire beeldvorming kan de ingreep beter worden gepland en uitgevoerd.

  Lees meer
 • Ton van der Steen is het boegbeeld van de echografie in Nederland

  Ton van der Steen is het boegbeeld van de echografie in Nederland

  Het boegbeeld van de echografie in Nederland, zo noemen vakgenoten prof. dr. ir. Ton van der Steen van het Erasmus MC. Op 11 oktober 2022 kreeg hij de hoogste internationale erkenning in zijn vakgebied, de Lord Rayleigh Award. ‘Ik houd gewoon enorm van geluid.’

  Lees meer

Titel uitklpapper

Titel uitklpapper

Titel uitklpapper

Titel uitklpapper

Quicklinks