Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medische vervolgopleiding

Verdiepingsstage kindernefrologie

Afdeling kindernefrologie

Startmoment: Doorlopend
Duur: 3 maanden
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Sophia

Het Erasmus MC Sophia biedt kindernefrologische zorg in de volle breedte, dus inclusief chronische dialyse en transplantatie. Tijdens je stage krijg je hierdoor met alle facetten van de kindernefrologie te maken.

Over deze opleiding

Overzicht

De afdeling kindernefrologie in het Erasmus MC Sophia is 1 van de 3 afdelingen in Nederland die kindernefrologische zorg biedt in de volle breedte, dus inclusief chronische dialyse en transplantatie.

Binnen deze afdeling krijg je te maken met patiënten in alle leeftijdsklassen: van pasgeborenen tot 18 jarigen. Zij hebben ziekten met een kortstondig, recidiverend of chronisch beloop. De kindernefrologische zorg is zoveel mogelijk ambulant georganiseerd, maar soms is een opname niet te vermijden.

Team
Tijdens je stage kom je terecht in een inspirerend multidisciplinair team. Het team bestaat uit een vaste groep van verpleegkundigen, doktersassistentes, een psycholoog, pedagogisch medewerker, maatschappelijk werk, een onderwijsconsulent, diëtiste, een secretaresse en artsen. Dit team heeft als doel om de ziekte en alle bijkomende ingrepen en leefregels draaglijk te maken voor het kind met een langdurige nierziekte, en zijn directe omgeving. Daarnaast werkt het team samen met andere disciplines, zoals klinische genetica, urologie en de afdeling nefrologie voor volwassenen.

De pathofysiologie van de water- en zouthuishouding, elektrolytstoornissen en bloeddrukproblemen komen dagelijks aan bod. De klinische chemie en beeldvorming staan dan ook centraal in de diagnostiek.

Onderwijs
De afdeling kindernefrologie verzorgt onderwijs aan studenten, verpleging, arts-assistenten en nascholing van kinderartsen. 

Onderzoek
Het onderzoek van de afdeling spitst zich toe op het verbeteren van de resultaten van niertransplantaties, en het voorkomen en vroegtijdig vaststellen van acute nierinsufficiëntie op de IC.

Inhoud

Wat je gaat doen

  • In deze stage werk je met toenemende zelfstandigheid binnen overeenkomstige werkvelden.
  • Je gaat nieuwe patiënten poliklinisch vervolgen.
  • In de tweede fase van je stage ben je het eerste aanspreekpunt voor kinderartsen uit de regio.
  • Je zult een transplantatie van dichtbij meemaken.

Wat we verwachten
Tijdens je stage verwachten we dat je een (klinisch) protocol over een relevant onderwerp maakt.

Waarom bij Erasmus MC?

De kindernefrologie van het Erasmus MC is een grote kindernefrologische afdeling met alle behandelmogelijkheden in eigen huis. We zijn innovatief op het gebied van transplantaties, en we zijn een erkend expertisecentrum Kidney & Hypertension.

Praktische informatie

Programma

Onder directe supervisie van de kindernefroloog werk je binnen een aantal deelgebieden van de kindernefrologie:

  • Je beoordeelt patiënten met nefrologische problematiek op de polikliniek, spoedeisende hulp, de afdeling, en vervolgt deze zo mogelijk poliklinisch. Zo leer je het beoordelen en onderscheiden van kindernefrologische problemen.
  • Je maakt kennis met de behandeling van dialyse- en transplantatiepatiënten, en ziet hoe kinderen en ouders met een chronische ziekte omgaan, en hoe het team hen ondersteunt.
  • Je leert de verschillende vormen van beeldvormend onderzoek te interpreteren.
  • Je woont relevante operaties bij; zo mogelijk ben je aanwezig bij een niertransplantatie.
  • Je participeert in het fellowonderwijs en de refereercyclus.

Nieuws

Hoe kun je je aanmelden?

Je kunt je aanmelden via Kindernefrologie@erasmusmc.nl

Heeft u vragen?

Vragen of opmerkingen kunt u stellen via ons contactformulier:

Contactformulier