Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Arginine-tolerantietest

Een Arginine-tolerantietest is een onderzoek naar de groeihormoonafscheiding. Een gestoorde functie van de afgifte van het groeihormoon kan de groei van uw kind belemmeren.

Download PDF

Voorbereiding


Nuchter zijn

De spijsvertering kan de hoeveelheid groeihormoon beïnvloeden. Daarom moet uw kind op de dag van het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat hij de avond ervoor vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken, behalve water. Kinderen tot 1 jaar mogen tot 04.00 uur ’s nachts borstvoeding en tot 02.00 uur ’s nachts flesvoeding.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. U krijgt deze zalf toegestuurd van de dagverpleging. U brengt deze een uur van tevoren thuis aan volgens de instructies.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

  • een ochtend naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek en dat u erbij blijft.
  • vóór en tijdens het onderzoek niets mag eten of drinken.
  • rustig op een bed moet liggen, maar wel mag lezen, spelen, naar muziek mag luisteren of tv kan kijken.
  • een prik krijgt om het infuus (dun plastic buisje) in te brengen en de verpleegkundige daaruit steeds een beetje bloed afneemt. Het infuus na het onderzoek eruit mag en dat dit geen pijn doet.
  • na de test weer mag eten en drinken en naar huis mag als de verpleegkundige dit goed vindt.

Wat neemt u mee?

Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek


Wat is het doel?

Door middel van de Arginine-tolerantietest bepaalt de arts de functie van het groeihormoon. Het groeihormoon wordt afgescheiden door een klier in de hersenen, de hypofyse. Arginine is een eiwitachtige stof die de hypofyse stimuleert tot afscheiding van het groeihormoon. Bij het toedienen van arginine via een infuus, wordt de klier aangezet tot het tijdelijk afgeven van extra groeihormoon. Door de hoeveelheid groeihormoon in het bloed te meten, kan de arts afwijkingen in de groeihormoonafscheiding ontdekken.

Verloop van het onderzoek

U blijft tijdens de hele test bij uw kind. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in aan de binnenkant van de elleboog of op de hand. Via dit infuus nemen wij bloed af. De naald gaat er weer uit en er blijft een dun plastic buisje achter. Een kwartier na het prikken van het infuus krijgt uw kind de eerste bloedafname en daarna de arginine via het infuus. Dit duurt een half uur. Hierna neemt de verpleegkundige op verschillende tijdstippen nog een aantal keer bloed af. Direct na de test mag het infuus eruit. Voordat uw kind naar huis mag, moet hij eerst bij ons iets gegeten hebben.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt de hele ochtend,

De uitslag

De uitslag is na ongeveer 2 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact

Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).