Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bezoek aan het kinderpijncentrum van het Erasmus MC Sophia

Uw kind is doorverwezen naar het kinderpijncentrum van het Erasmus MC Sophia voor aanhoudende pijnklachten. Als pijn na drie maanden niet verdwijnt of langer aanhoudt dan verwacht, heet dit chronische pijn. Hier leggen we u uit wat chronische pijn is en hoe het bezoek aan het kinderpijncentrum verloopt.

Download PDF


Over chronische pijn


Pijn is meestal een signaal van het lichaam dat ontstaat als er iets beschadigd is. Deze pijn noemen we 'acute pijn'. We spreken van chronische pijnklachten als de pijn langer aanhoudt dan drie maanden. Of als pijn langer aanhoudt dan je verwacht had. Als je bent geopereerd of bijvoorbeeld door je enkel gaat, verwacht je namelijk dat je na een bepaalde periode herstelt en geen pijn meer hebt. Het kan zijn dat de pijn toch blijft en dat u langer moet herstellen. Ook dat noemen we chronische pijn.

Na een tijdje kan het pijnsysteem verstoord raken. Bij een verstoring van het pijnsysteem hoeft het lichaam niet beschadigd te zijn, maar heeft iemand wel pijn.

Hoe gaat het aanmelden?

Als uw kind is aangemeld bij onze kinderpijnpoli stuurt de secretaresse een aantal vragenlijsten digitaal naar u toe. Als u deze vragenlijsten heeft ingevuld, kunt u deze naar ons terugmailen. Wij kijken met het hele team naar de vragenlijsten. Ons team bestaat uit een fysiotherapeut, psycholoog en pijnbehandelaar. Samen bepalen we naar welke poli uw kind gaat. Hieronder leest u welke twee poli's wij hebben.

De vragenlijsten zijn er alleen om een idee te krijgen van de pijnklachten van uw kind. Ze vervangen geen afspraken of onderzoeken om erachter te komen waar de pijn van uw kind vandaan komt.

De monodisciplinaire poli en multidisciplinaire poli

We werken binnen het kinderpijncentrum met twee poli's voor kinderen met chronische pijnklachten.

Monodisciplinaire poli
Uw kind bezoekt op de monodisciplinaire poli één van de pijnspecialisten. Het spreekuur van deze poli is op een dinsdag.

Multidisciplinaire poli
Uw kind bezoekt op de multidisciplinaire poli verschillende specialisten van ons team. In dit team zit een pijnspecialist, fysiotherapeut en psycholoog/psychotherapeut. Het spreekuur van deze poli is op een donderdagochtend. Als uw kind naar deze poli komt, kan de afspraak op twee manieren verlopen.

Manier 1
 1. 8.30 uur tot 9.15 uur: uw kind gaat naar de pijnspecialist en fysiotherapeut.
 2. 9.15 uur tot 10.00 uur: uw kind gaat naar de psycholoog.
 3. 10.00 uur tot 10.30 uur: de pijnspecialist, fysiotherapeut en psycholoog bespreken met elkaar het voorstel voor de behandeling (behandelplan).
Manier 2
 1. 8.30 uur tot 9.15 uur: uw kind gaat naar de psycholoog.
 2. 9.15 uur tot 10.00 uur: uw kind gaat naar de pijnspecialist en fysiotherapeut.
 3. 10.00 uur tot 10.30 uur: de pijnspecialist, fysiotherapeut en psycholoog bespreken met elkaar het voorstel voor de behandeling (behandelplan).

De behandeling

Het behandelplan bestaat meestal uit een combinatie van verschillende behandelingen. Hoe het behandelplan eruit ziet, hangt af van de klachten die uw kind heeft. Er zijn een hoop behandelingen. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende behandelingen:
 • medicijnen
 • fysiotherapie
 • gesprekken met een psycholoog
 • trans cutane neuro stimulatie (TENS) behandeling
 • iontoforese behandeling
 • pijneducatie
 • gedragstherapie
 • pijnrevalidatie

Wie gaat uw kind ontmoeten?

Er werken verschillende specialisten bij het kinderpijncentrum. Op de webpagina van het kinderpijncentrum in het Erasmus MC Sophia vindt u welke specialisten bij ons werken.

Contact

U kunt bij vragen op twee manieren met ons contact opnemen:
 1. Via de mail: pijnpoli.sophia@erasmusmc.nl
 2. Via de BeterDichtbij-app. deze app kunt u downloaden in de appstore van uw telefoon. Met deze app kunt u op een makkelijke manier contact hebben met de specialist. Bij het eerste polibezoek melden wij uw kind aan voor de app. Wij proberen binnen twee dagen te reageren op uw bericht.

Routebeschrijving

Ons bezoekadres is: Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam. Onze ingang zit bij het Erasmus MC Wytemaweg. Bij route en contact naar het Erasmus MC Sophia vindt u meer informatie.