Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Geven van Midazolam neusspray

Uw kind krijgt medicatie tegen epilepsie. Soms heeft uw zoon of dochter extra medicatie nodig bij aanvallen. De behandelend arts heeft daarom Midazolam neusspray voorgeschreven.

Download PDF

Midazolam

U heeft uw kind in het verleden wellicht Stesolid® (Diazepam) rectaal gegeven. Het kan zijn dat Stesolid niet meer helpt of dat het lastig is om te geven aan uw groter wordende kind. Midazolam neusspray is een effectief en veilig alternatief voor Stesolid rectaal. Met dit middel kunt u een epilepsieaanval bij uw kind stoppen. Het is een snel werkend middel dat u via de neus geeft.


Voor wie is de neusspray het meest geschikt?

 • voor kinderen die zelfstandig functioneren en hun aanvallen voelen aankomen
 • kinderen die rolstoelafhankelijk zijn en door hun (over)gewicht tijdens een epileptische aanval moeilijk uit hun rolstoel komen
 • kinderen waarbij het door hun leeftijd en sociale situatie niet wenselijk is dat zij rectaal medicatie krijgen
De spray is maximaal 6 maanden houdbaar en daarom minder geschikt voor kinderen die minder dan 2 keer per jaar noodmedicatie nodig hebben.

Dosering en recept

De behandelend arts van uw kind heeft bij het uitrekenen van de dosering rekening gehouden met leeftijd, gewicht en andere medicatie van uw kind.

Belangrijk: geef duidelijke instructies aan familie, personeel van de crèche, kinderdagcentrum of school over hoe Midazolam gegeven moet worden.

Wanneer geven?

De arts heeft met u afgesproken wanneer u Midazolam gebruikt. U geeft het over het algemeen pas als de aanval na 3 tot 5 minuten nog niet over is. Een aanval kan immers kort duren en snel overgaan. Het kan ook nodig zijn om 1 of meer reeksen van korte aanvallen te doorbreken door éénmalig Midazolam neusspray te geven.

Hoeveel Midazolam neusspray mag u geven?

Per pufje van de Midazolam 2,5 mg/puf neusspray komt er 2,5 mg Midazolam in de neus terecht. Er bestaat ook een Midazolam 0,5 mg/puf neusspray. Deze wordt voorgeschreven aan zeer jonge kinderen. De behandelend arts spreekt met u af hoeveel pufjes uw kind bij een aanval mag hebben. De hoeveelheid hangt af van het lichaamsgewicht van uw kind en eerdere reacties op de Midazolam neusspray. Over het algemeen zijn het niet meer dan 4 pufjes tegelijk en wordt er afgesproken dat u tijdens een aanval 1 keer het voorgeschreven aantal pufjes mag geven.

Hoe moet u Midazolam neusspray gebruiken?

Midazolam neusspray

 • verwijder het beschermdopje
 • draai het flesje tot het opzuigslangetje in de vloeistof staat (zie figuur)
 • voordat u de flacon de eerste keer gebruikt, moet u het pompje 4 keer indrukken totdat er nevel uit het pompje komt
 • plaats het neusstukje in een neusgat
 • druk op het pompje: nu heeft u een pufje gegeven
 • druk net zo vaak op het pompje als voor uw kind is afgesproken
 • plaats het beschermdopje na gebruik weer op de flacon


Fout geven van midazolam neussprayGeven van midazolam neusspray goed
FoutGoed


Wanneer begint de werking?

Na het toedienen via de neus kan het enkele minuten duren voordat de Midazolam gaat werken. Het effect moet u zeker 5-8 minuten afwachten.

Bijwerkingen en complicaties

De bijwerkingen hoeven niet bij iedereen voor te komen. Soms is er sprake van hik, misselijkheid, braken, hoesten, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies (niet meer herinneren wat er gebeurd is), opwinding, onrust, prikkelbaarheid, veranderd gedrag. U kunt ervan uitgaan dat uw kind na het toedienen van Midazolam neusspray een poosje slaapt of erg slaperig/suf is. Dit komt ook doordat een epilepsieaanval veel energie vergt van het lichaam.

De spray is prikkelend voor het neusslijmvlies. Het is niet aan te raden de spray vaak en lang achter elkaar te gebruiken. Bij jonge kinderen die erg verkouden/snotterig zijn, is het beter om voor Midazolam in de wangzak of voor Stesolid te kiezen.

Het grootste risico van dit type medicijn is demping van de ademhaling. Geeft u dan ook nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid.


Wanneer contact opnemen?


Als de aanval niet overgaat
Wanneer de aanval na 10 minuten niet minder wordt of stopt en u niet nog een keer medicatie mag geven, belt u dan direct een ambulance via 112. Vertel hoe vaak en hoeveel Midazolam u heeft gebruikt. Te veel Midazolam kan ervoor zorgen dat uw kind moeite krijgt met de ademhaling, dus niet op eigen initiatief nogmaals geven. Vertel aan het ambulancepersoneel dat uw kind bekend is in het Erasmus MC Sophia.

Als de aanval wel overgaat
Noteer duidelijk voor uzelf hoe vaak u Midazolam geeft aan uw kind, bijvoorbeeld in een dagboekje of aanvalskalender. Merkt u dat dit vaker is dan normaal, neem dan contact op met de behandelend arts via de polikliniek kinderneurologie of via de epilepsieverpleegkundige. Zij kunnen u advies geven over wat u het beste kunt doen. Wellicht moeten we de anti-epileptica wijzigen, wil de arts een EEG laten maken of vervroegen we een poliklinische afspraak.

Het bewaren van Midazolam

Bewaar het medicijn buiten het bereik van kinderen. Bewaar de flacon op een donkere plaats bij voorkeur bij kamertemperatuur (15-25 graden) en niet in de koelkast. U kunt de flacon gebruiken tot de houdbaarheidsdatum die op de flacon vermeld staat. Na opening is het nog 3 maanden houdbaar. Zorg voor een afgesloten doosje/trommeltje als u Midazolam meegeeft naar een kinderdagcentrum of school. Laat de neusspray in de verpakking en doe de gebruiksaanwijzing/bijsluiter erbij.

Meer informatie

Onder ‘Het toedienen van Stesolid bij epilepsie’ kunt u lezen wat u kunt doen bij een epilepsieaanval.

Vergoeding

Iedereen die een benzodiazepine (Stesolid, Midazolam) gebruikt voor het voorkómen of de behandeling van epilepsie, krijgt het medicijn vergoed. Hiervoor moet de arts wel een aantekening op het recept maken, houdt u dit zelf ook in de gaten. Dit is voor de verzekering en voor de apotheek hét bewijs dat het medicijn niet contant betaald hoeft te worden. Uw apotheker kan de zelfbereide Midazolam neusspray declareren bij uw zorgverzekering.

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust aan de arts van uw kind. Voor niet dringende vragen of voor het aanvragen van recepten kunt u ook een e-mail sturen naar de polikliniek kinderneurologie.

Contact

 • Algemeen nummer Erasmus MC Sophia, (010) 704 0 704
 • Polikliniek kinderneurologie, (010) 703 63 41
 • E-mail: kinderneurologie@erasmusmc.nl (alleen tijdens kantooruren beantwoord)
 • Kliniek kinderneurologie, (010) 703 67 05 (op 1 Noord kinderchirurgie)


Medicatievoorschrift bij een epileptische aanval voor:


Datum: _____________________________________________________________________

Naam: ______________________________________________________________________

Geboortedatum: ______________________________________________________________

Gewicht:____________________________________________________________________

Afspraak hoeveel Midazolam neusspray u mag geven waarbij 1 puf 0,5 / 2,5* mg is: _____x______ maal pufje(s) in één/beide* neusgat(en). (*= doorhalen wat niet van toe-passing is)

Bij welk type aanvallen: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Na hoeveel minuten: __________________________________________________________

Mag u de Midazolam neusspray nogmaals herhalen? Ja / nee

Hoeveel minuten na de eerste toediening? _________________________________________

Handtekening arts: ____________________________________________________________

Bron: www.epilepsienukanhetbeter.nl/www.kinderneurologie.eu