Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

HCG-test

Download PDF
Een HCG-test is een onderzoek naar de functie en/of aanwezigheid van de testes (zaadballen). De stof HCG stimuleert de zaadballen om het mannelijk geslachtshormoon testosteron af te scheiden.

Voorbereiding


Uw kind heeft geen specifieke voorbereiding nodig voor het onderzoek en hoeft niet nuchter te zijn.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. U krijgt deze zalf toegestuurd en brengt deze een uur van tevoren thuis aan volgens de instructies.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

  • 2 keer naar het ziekenhuis toe moet voor een onderzoek en dat u erbij blijft
  • de eerste keer 2 prikken krijgt die even pijn doen en de tweede keer 1 prik krijgt
  • na het onderzoek weer naar huis mag.

Over het onderzoek


Eerst nemen wij bloed af bij uw kind voor de bepaling van enkele hormonen. Vervolgens krijgt uw kind een prik in de bil met de HCG. Hierna mag uw kind naar huis. Na 3 dagen komt u met uw kind opnieuw naar het ziekenhuis voor een bloedafname.

De uitslag


De uitslag is na ongeveer 3 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact


Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur).