Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Instructie behandeling groeihormoon

Uw zoon of dochter start binnenkort met groeihormoonbehandeling. Hieronder geven wij u enkele tips en aandachtspunten waar u tijdens de behandeling op kunt letten.

Download PDF


Over de behandeling

Wanneer moet u het groeihormoon inspuiten?

Spuit het groeihormoon altijd voor het slapen gaan. Op deze manier wordt de natuurlijke situatie zoveel mogelijk nagebootst. Als dat een keer niet lukt, bespreek met uw behandelend kinderarts wat dan het beste moment is.


Waar moet u het groeihormoon inspuiten?

Meestal moet u het groeihormoon in het been spuiten. Wissel de prikplaatsen altijd goed af. Houd een vast schema aan, bijvoorbeeld op oneven dagen het rechterbeen en op even dagen het linkerbeen. Bij sommige kinderen wordt in overleg met de kinderarts het groeihormoon gespoten in de bil of buik.

Spuit niet op harde of blauwe plekken.


Tips en aandachtspunten

  • Werk zo schoon mogelijk. Was altijd uw handen voordat u gaat beginnen.
  • Haal de vloeistof of trans-injectie ongeveer 10 minuten voor het spuiten uit de koelkast. Een koude vloeistof injecteren is pijnlijker.
  • Zijn de eenheden die u moet spuiten niet elke dag gelijk? Houd dan een aftekenlijst bij.

Naald en opzetkoppen vervangen

Verwijder na het spuiten de gebruikte naald (indien van toepassing). Zet er pas de volgende dag een nieuwe naald op, vlak voor het spuiten. Vervang de opzetkoppen 1 keer per week.


Nazorg en controles

Enkele dagen na de instructie belt de poliassistente u om vragen hoe het spuiten gaat. Dit spreekt u af bij de instructie. Bij de instructie maken we ook vervolgafspraken.


Vakantie buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Vraag dan tijdig aan de arts om een douaneverklaring voor het groeihormoon en de naalden en opzetkoppen.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over de levering van groeihormoon of vragen over de groeihormoonpen, kunt u contact opnemen met de poliklinische apotheek van het Erasmus MC, 010-7038801 (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur) of per e-mail: thuistoediening@erasmusmc.nl.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek kinderendocrinologie, (010) 703 66 43 (maandag tot en met vrijdag 8.00 tot 16.30 uur, keuze 3) of via e-mail: bo.sophia@erasmusmc.nl.

Meer informatie

In 'Groeihormoonbehandeling bij kinderen' leest u meer over de behandeling met groeihormoon.

plaatsen waar het groeihormoon ingespoten moet worden