Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lactose-tolerantietest

Download PDF
Met een lactose-tolerantietest onderzoekt de verpleegkundige of uw kind lactose (een melksuiker) wel of niet kan verteren en zo ja, of de lactose goed verteert.


Lactose tolerantietest

Voorbereiding


Nuchter zijn
De meting van de uitgeademde lucht is alleen betrouwbaar als uw kind voor de test nuchter is. De dag vóór het onderzoek mag uw kind na 24.00 uur niets meer eten of drinken. Kinderen tot 1 jaar mogen tot 04.00 uur 's nachts borstvoeding en tot 02.00 uur ‘s nachts flesvoeding.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

  • ongeveer 2,5 tot 3 uur in het ziekenhuis moet blijven voor een test en dat u er steeds bij blijft
  • vóór de test niets mag eten en drinken
  • regelmatig in een kapje of buisje moet blazen, dit geen pijn doet en hij er niet slaperig van wordt
  • tijdens het onderzoek 1 keer een drankje moet drinken
  • tijdens het onderzoek, behalve dit drankje, niets mag eten en drinken, maar daarna weer wel
  • na het onderzoek weer mee naar huis mag

Opvang broertjes en zusjes
U kunt geen broertjes of zusjes meenemen naar het onderzoek om de kans op infecties en kinderziekten zo klein mogelijk te houden. Bovendien heeft uw kind tijdens de test al uw aandacht nodig. Door thuis voor goede opvang te zorgen, kunt u in alle rust bij uw kind zijn. U kunt ook gebruik maken van het Ronald McDonald Speeldek.

Wat neemt u mee?


U kunt eventueel een lievelingsspeeltje of een boekje voor uw kind meenemen om tussendoor mee te spelen.

Over het onderzoek


Wat we gaan doen


In de uitgeademde lucht van uw kind meet de verpleegkundige of uw kind melksuiker verteert en zo ja, hoeveel. Uw kind moet daarom na het drinken van een drankje met lactose elk half uur in een kapje of buisje blazen. Door eerst de normale uitademingslucht te meten en daarna de uitgeademde lucht na het drinken van lactose, kan de verpleegkundige bij de metingen zien of er verschil is. De verpleegkundige meet hoeveel waterstof in de uitademingslucht zit en daarmee ook hoeveel lactose uw kind heeft verteerd.

Verloop van het onderzoek


Eerst blaast uw kind de normale uitademingslucht in het kapje/buisje. Daarna drinkt hij het lactosedrankje. Wij meten 2,5 tot 3 uur lang ieder half uur de uitgeademde lucht. Het onderzoek doet geen pijn en tijdens het onderzoek kan uw kind vrij rondlopen en spelen. U moet er wel voor zorgen dat uw kind absoluut niets eet of drinkt. Bij kleine kinderen die nog niet op verzoek kunnen blazen, vangen wij de lucht op via een kapje. Aan dit kapje zit een buis waar we de lucht in kunnen opvangen. Uw kind kan gaan huilen. We begrijpen dat dit voor u niet plezierig is, maar we kunnen de uitademingslucht wel gewoon opvangen.

Na het onderzoek


Na het onderzoek mag uw kind direct weer eten en drinken en hierna mee naar huis.

De uitslag


De behandelend kinderarts bespreekt de uitslagen van het onderzoek met u tijdens het spreekuur. U maakt hiervoor een aparte afspraak.

Contact


Dagbehandeling, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur).