Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Leefregels na een ooroperatie

Uw kind heeft een ooroperatie gehad en mag met ontslag. Voor een goed herstel is een aantal leefregels belangrijk voor als uw kind weer thuis is. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Download PDF

Leefregels na een ooroperatie

Uw kind heeft een ooroperatie gehad en mag met ontslag. Voor een goed herstel is een aantal leefregels belangrijk voor als uw kind weer thuis is. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.


Drukverband

Na de operatie is het de bedoeling dat het drukverband 24 uur blijft zitten.

Medicatie

Uw kind kan nog last hebben van een beetje oorpijn: dit is normaal. Geef de eerste 48 uur na de operatie de pijnstilling zoals is afgesproken met de anesthesioloog. Hierna mag u de pijnmedicatie langzaam afbouwen. Afhankelijk van de ingreep, kunnen we antibiotica voorschrijven.

Wond

Nadat het drukverband is verwijderd, gaat er een gaas over het oor. Daaroverheen komt een net die om het hoofd heen gaat, zodat het gaas blijft zitten. Thuis kunt u het gaas een keer per dag verschonen tot aan het eerste bezoek aan de polikliniek KNO.

Wanneer contact opnemen?
Als er ondanks het verband of het gaas toch veel bloed in de hals zit, neem dan contact op het met polikliniek KNO.

Douchen
De wond mag tot de eerste poliklinische controle niet nat worden. Daarna mag uw kind wel douchen, maar de wond niet laten weken. Dat betekent dat hij of zij niet in bad of in de sauna mag.

Hechtingen
Oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Als uw kind een tampon in het oor heeft gekregen, moet deze blijven zitten tot de afspraak op de polikliniek.

Bewegen en weer naar school

  • Uw kind moet de eerste week rustig aan doen, dus bijvoorbeeld niet trampolinespringen of voetballen.
  • Uw kind mag zes weken niet sporten.
  • Uw kind mag zes weken niet zwemmen in verband met de infectiegevoeligheid van het oorgebied na een operatie.
  • Uw kind mag gewoon naar school als hij of zij zich goed voelt


Contact

  • Polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde (010) 703 60 73 (bij spoedeisende problemen na ontslag, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur.
  • Kliniek kinderchirurgie 1 Noord (010) 703 67 05 (als de polikliniek niet bereikbaar is).