Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Logopedisch onderzoek

Download PDF
Uw kind is verwezen voor een logopedisch onderzoek. Wij leggen u graag uit wat dit onderzoek inhoudt en wat uw kind kan verwachten.

Over het onderzoek


Wat is het doel?


Een logopedisch onderzoek is een onderzoek naar de taal- en spraakontwikkeling. Een logopedist observeert en onderzoekt spelenderwijs hoe uw kind communiceert, hoe uw kind vragen en opdrachten begrijpt, welke woorden hij of zij gebruikt en hoe hij of zij zinnen maakt. Ook onderzoekt een logopedist de uitspraak en zo nodig de nasaliteit.


Verloop van het onderzoek


Bij binnenkomst voeren we eerst een gesprek met u als ouder(s)/verzorger(s). Hierin stelt de logopedist u enkele vragen. Ook kunt u zelf aangeven welke problemen uw kind heeft. Uw kind mag tijdens het gesprek spelen. Soms stelt de logopedist ook enkele vragen aan uw kind.

Na het gesprek speelt de logopedist samen met uw kind. Soms vragen we u ook even met uw kind te spelen, zodat de logopedist de spontane communicatie, taal en spraak van uw kind kan observeren. Hierna onderzoeken we de taal en spraak van uw kind, door middel van testmaterialen. Bij jonge kinderen gebruiken wij hiervoor spelmaterialen. Als het nodig (en mogelijk) is, volgt er nog een gehooronderzoek.


De uitslag


Na het onderzoek bespreken we meestal meteen de uitslag en het advies. Soms volgt nog een aanvullend onderzoek of is er (multi)disciplinair overleg nodig. U wordt dan gebeld met een advies. Of we maken een afspraak met u voor een adviesgesprek.


Duur van het onderzoek


De duur van het onderzoek is ongeveer 90 minuten (gesprek, onderzoek, advies).


Voorbereiding op het onderzoek


Slaapschema


Het is prettig als uw kind goed is uitgerust voor het onderzoek, zodat we een goed beeld van uw kind krijgen. Komt het tijdstip van de afspraak niet uit? Laat dit dan op tijd wijzigen (indien mogelijk).


Opvang broertjes en zusjes


Broertjes en zusjes mogen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. U kunt eventueel gebruikmaken van het Ronald McDonald Speeldek voor gratis opvang van kinderen van 0 tot 10 jaar (een vrijwillige gift is altijd welkom). Reserveren is noodzakelijk. Telefoonnummer (010) 310 81 20.


Heeft u nog vragen?


Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend logopedist. U kunt ook contact opnemen met ons secretariaat.


Contact


Polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde
Telefoonnummer: (010) 703 60 73 (keuze 3)
E-mail: gehoorenspraak@erasmusmc.nl
Fax: (010) 703 64 72