Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

pH-meting

Download PDF
Met een ph-meting meten we de zuurgraad in de slokdarm. De arts probeert zo te ontdekken waardoor de klachten van uw kind zijn ontstaan.

Voorbereiding


Thuis of tijdens een opname
Meestal vindt de meting thuis plaats, soms worden kinderen hiervoor kort opgenomen. Als dit bij uw kind zo is, bespreekt de arts dit van tevoren met u. Er mag dan één ouder/verzorger bij uw kind blijven slapen.

Medicijnen
Als uw kind medicijnen gebruikt tegen bijvoorbeeld maagklachten, overlegt de arts met u of uw kind hiermee kan doorgaan.

Nuchter zijn
  • Is uw kind 6 maanden of ouder, dan moet uw kind vanaf 6 uur voor de meting nuchter blijven. Dat betekent dat uw kind vanaf dan niets meer mag eten en drinken.
  • Is uw kind jonger dan 6 maanden, dan mag uw kind borstvoeding tot 4 uur voor de meting en flesvoeding tot 6 uur voor de meting. Uw kind mag tot 2 uur voor de meting slokjes water drinken.
Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

  • wanneer de meting in het ziekenhuis plaatsvindt, hij 1 of 2 nachten in het ziekenhuis blijft slapen, maar dat u erbij blijft
  • de verpleegkundige een slangetje via zijn neus inbrengt, dit even een beetje vervelend is, maar dat het helpt wanneer hij het slangetje zelf inslikt
  • hij niet mag eten en drinken tot het slangetje erin zit
  • de volgende dag het slangetje er weer uit gaat
  • wanneer het slangetje net is ingebracht, zijn keel een beetje gevoelig kan zijn bij het slikken, maar dat dit snel over gaat.

Kinderen kunnen zich bij het woord slangetje een verkeerd beeld vormen en denken dat het om een levende slang of tuinslang gaat. U kunt dit voorkomen door uit te leggen dat het om een dun, hol plastic buisje gaat.

Over het onderzoek


Wat we gaan doen


Met een klein meetkastje (een soort walkman) kan de zuurgraad in de slokdarm gedurende 24 of 48 uur worden gemeten. Aan het kastje zit een slangetje dat via de neus en de keel in de slokdarm is ingebracht bij uw kind. Na 24 uur mag het slangetje er weer uit. Het kan zijn dat de keel van uw kind na het inbrengen van het slangetje nog een beetje gevoelig is. Dit gaat vanzelf over.


Wat is het doel?

De arts probeert met de meting er achter te komen waarom uw kind klachten heeft. Bij een volgend onderzoek kan de arts zien of de conditie van de zuurgraad in de slokdarm is veranderd.

Verloop van het onderzoek


Wij vragen uw kind de ph-sonde (slangetje) door te slikken. Nadat de sonde is vastgeplakt gaat u met uw kind naar de röntgen voor een controlefoto om te zien of deze op de juiste plek zit. Het onderste puntje is het meetpunt en moet op een bepaalde afstand boven de ingang van de maag zitten. De arts van de röntgen beoordeelt de foto. Soms moet de sonde nog iets dieper worden ingebracht of een stukje worden teruggetrokken. Als alles goed is, gaat u terug naar de dagbehandeling voor verder instructies.

Als de meting thuis plaatsvindt, mag uw kind daarna naar huis. U krijgt een afspraak mee op de dagbehandeling voor het verwijderen van het slangetje. Is de meting tijdens een opname, dan gaat u naar de kliniek waar uw kind 1 of 2 nachten verblijft.

Eten en drinken tijdens de meting
Uw kind mag tijdens de meting bijna alles eten, behalve zure voeding zoals appelmoes, een fruithapje, yoghurt en yoghurtdrank, appelstroop en jam. Verder mag uw kind alleen water, melk en thee drinken. Geen limonades of vruchtensap.

De uitslag


U hoort of u een vervolgafspraak of een belafspraak moet maken voor het bespreken van de uitslag.

Tot slot


Een slangetje in je keel is natuurlijk niet leuk, ook al doet het geen pijn. Wij houden daar natuurlijk rekening mee. U kunt er op rekenen dat wij ons uiterste best doen uw kind zo veel mogelijk op zijn gemak te stellen en het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

Heeft u nog vragen, belt u ons dan gerust. Wij nemen graag even de tijd om uw vragen te beantwoorden.

Contact


Dagbehandeling, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 - 17.00 uur).