Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Pijnstilling bij kinderen

Op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC kreeg u advies over pijnstilling bij uw kind. Wij geven u graag meer informatie over pijn bij kinderen.

Download PDF

Voorlichtingsfilm

U kunt de film Pijnstilling bij kinderen, tips en adviezen voor een goed herstel bekijken met de belangrijkste informatie over het
geven van pijnstillers aan uw kind. Wij raden u aan eerst de film te bekijken en dan deze informatie te lezen. U vindt de film op
https://sehzorg.nl/pijnstillingkinderen.

Wat is pijn?

Pijn geeft een naar en vervelend gevoel. Toch kan ‘pijn’ heel nuttig zijn, het geeft als het ware een waarschuwing. Pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals een wond, een botbreuk of een ontsteking. Het gevoel van pijn kan per kind verschillen. Soms is er pijn zonder duidelijke oorzaak. Door stress en spanning kan bijvoorbeeld buikpijn ontstaan. Er is dan geen sprake van schade aan het lichaam door een ontsteking of door letsel (bijvoorbeeld een kneuzing), maar de pijn is net zo erg en moet zo goed mogelijk behandeld worden.

Hoe weet ik dat mijn kind pijn heeft?

Pijn kan een groot effect hebben op uw kind. Zo kan pijn ervoor zorgen dat uw kind slechter slaapt, minder wil eten of geen zin heeft om te spelen. Ook kunnen kinderen prikkelbaar, verdrietig of stiller worden. Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen zelf moeilijk aangeven waar ze pijn hebben en hoe erg de pijn is. Het is daarom belangrijk om op gedrag en houding te letten. Kreunen of juist stiller worden dan gewoonlijk kan betekenen dat een kind pijn heeft.
Als kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud zijn, is het mogelijk om te vragen naar de pijn. Op de spoedeisende hulp gebruiken we hiervoor de gezichtjesschaal waarbij het kind zelf aanwijst hoe hij zich voelt. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen over het algemeen hun pijn uitdrukken in een cijfer van 0 tot 10, waarbij 10 de meest denkbare pijn en 0 geen pijn is. Het kan zijn dat uw kind alleen op bepaalde momenten pijn aangeeft, bijvoorbeeld bij hoesten of bewegen.

Een verkeerd cijfer bestaat niet. Het gaat om de pijn die uw kind op dat moment ervaart.
Gezichtjesschaal
Pijnliniaal

Belang van pijnmedicatie

Pijnmedicatie is een onderdeel van de behandeling van uw kind. De arts maakt een inschatting of uw kind na de behandeling op de spoedeisende hulp nog pijn kan hebben. Als dat zo is dan adviseert de arts pijnstilling. Een botbreuk bijvoorbeeld kan ondanks gips nog steeds pijnlijk zijn.

Er zijn verschillende pijnstillers zoals paracetamol en diclofenac. Voor iedere pijnstiller geldt een maximaal aantal dat uw kind mag hebben. In eerste instantie krijgt uw kind paracetamol. Naast de paracetamol kan de arts nog andere pijnstillers aanraden. Deze pijnstillers hebben een andere werking dan paracetamol. Door ze naast elkaar te gebruiken, kunnen ze elkaar versterken.

Pijnmedicatie bestaat in verschillende vormen.
  • een tablet, deze kan met water, vla of yoghurt worden ingenomen
  • drank of smelttablet
  • een zetpil, dit is een langwerpige witte pil die smelt na het inbrengen via de billen (anus)
Wanneer uw kind groot genoeg is om een drankje of tablet in te nemen, heeft dit de voorkeur vanwege de betere werking. U kunt zelf het beste inschatten wat voor uw kind het meest geschikt is.

Wanneer moet ik de medicijnen geven?

Voor het beste effect van de pijnstillers is het belangrijk uw kind de medicatie op vaste tijdstippen te geven. Dit kan elke 6 uur of elke 8 uur zijn. Eventueel kunt u ter herinnering een alarm zetten. Wacht niet totdat uw kind pijn heeft, het beste kunt u de pijn voor zijn.

Zijn de medicijnen veilig?

In de geadviseerde dosering kunt u de medicijnen veilig aan uw kind geven. Geef nooit andere of extra medicatie dan door de arts geadviseerd. Bijwerkingen van de medicatie zijn altijd mogelijk, zoals misselijkheid. Vragen over pijnmedicatie kunt u stellen aan uw huisarts of aan de behandelend arts op de polikliniek.

Pijnkaart voor kinderen


Gewicht _________________________ kg
Advies pijnstilling


  • Paracetamol
____________ x per dag ____________mg zetpil/tablet
____________ x per dag ____________ml drank (24 mg/ml)  • Diclofenac
____________ x per dag ____________mg zetpil/tablet


  • Anders: _______________________________________
____________ x per dag ____________mg zetpil/tablet
____________ x per dag ____________ml drank ( _________ mg/ml)
Paracetamol

GewichtFrequentieZetpil/tabletDrank (24 mg/ml)
2 - 3 kg3 x per dag30 mg zetpilof1,25 ml drank
3 - 4 kg3 x per dag60 mg zetpilof2,5 ml drank
4 - 5 kg4 x per dag60 mg zetpilof2,5 ml drank
5 - 6 kg3 x per dag120 mg zetpilof5 ml drank
6 - 8 kg4 x per dag120 mg zetpilof 5 ml drank
8 - 12 kg3 x per dag240 mg zetpilof10 ml drank
12 - 16 kg4 x per dag240 mg zetpil
16 - 25 kg3 x per dag500 mg zetpil of tablet
25 - 33 kg4 x per dag500 mg zetpil of tablet
33 - 44 kg3 x per dag1000 mg zetpil of tablet
Diclofenac

GewichtFrequentieZetpil/tablet
8 - 12,5 kg2 x per dag12,5 mg zetpil
12,5 - 16 kg3 x per dag12,5 mg zetpil
16 - 25 kg2 x per dag25 mg zetpil of tablet
25 - 50 kg3 x per dag25 mg zetpil of tablet
> 50 kg3 x per dag50 mg zetpil of tablet