Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Scoliosefoto's bij kinderen

Het maken van een röntgenfoto

Een röntgenfoto is een digitale foto die we maken met röntgenstraling. Zo kunnen we een foto maken van de binnenkant van het lichaam.

Download PDF

Röntgenstraling

Voor röntgenfoto’s gebruiken we röntgenstraling. Dit is straling die we in een röntgenbuis opwekken. Straling komt ook in de natuur voor. Als u op wintersport gaat of met het vliegtuig reist, krijgt u meer straling dan bij het maken van röntgenfoto’s. Toch willen we ervoor zorgen dat uw kind zo weinig mogelijk straling krijgt.

Hoe maken we de foto’s?

We kunnen in verschillende kamers foto’s van de wervelkolom maken. We hebben een röntgenkamer, waar we ook de andere foto’s maken. We hebben ook een EOS. Een EOS is een cabine waar uw kind in kan staan. Dit apparaat kan foto’s maken van de hele wervelkolom, van de hele benen, of van een heel lichaam. Een EOS maakt in 2 richtingen tegelijk een foto. Hij maakt een foto in de voor-achterwaartse richting en in de zijwaartse richting. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 15 seconden. Als we de foto maken is het erg belangrijk dat uw kind stilstaat.

Een EOS om röntgenfoto's te maken
Een EOS om röntgenfoto’s te maken

Voorbereiding

Trek uw kind kleding aan die gemakkelijk uit en aan kan. Verwijder sierraden van de lichaamsdelen waar we een foto van maken. Verder hoeft u niets voor te bereiden.

Wat vertelt u uw kind?

Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Dit vermindert de angst van uw kind voor wat er gaat gebeuren. Zo kan uw kind zich goed voorbereiden op het onderzoek.


Over het onderzoek


Verloop van het onderzoek

In een kleedkamer kan uw kind zijn of haar kleding uitdoen van het lichaamsdeel waar we een foto van maken. Onderbroek, hemd en sokken mogen aanblijven. Sierraden moeten wel af. De deur van de kleedkamer kan op slot. Persoonlijke spullen kunnen tijdens het onderzoek blijven liggen.
De laborant(e) zet uw kind in de juiste positie voor de foto. Het is belangrijk dat uw kind niet beweegt als we een röntgenfoto maken. Dit voorkomt dat de foto technisch onbruikbaar is, omdat hij bewogen is. Soms is het fijn als u uw kind kunt helpen als we een foto maken. U krijgt dan een loodschort aan en kunt bij uw kind blijven tijdens de opnames.
Als we de foto’s gemaakt hebben, kan uw kind zich weer aankleden. Meestal is het onderzoek dan klaar. Soms is het nodig dat jullie nog even in de wachtkamer wachten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Na het onderzoek

De laborant(e) bekijkt de foto’s. Hij of zij beoordeelt of ze technisch goed zijn en stuurt ze door naar de radioloog. De laborant(e) vertelt wanneer jullie klaar zijn.

De uitslag

De laborant(e) kan de uitslag niet geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze eventueel met vorige foto’s. De radioloog maakt een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met jullie.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek radiologie.

Contact

Polikiniek radiologie (maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30) (010) 704 20 06