Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Sedatie echocardiogram

Download PDF
Een sedatie echocardiogram is een echocardiogram waarbij uw kind ‘een slaapmiddeltje’ krijgt.

Voorbereiding


Wat vertelt u uw kind?

Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

  • hij voor een dag naar het ziekenhuis gaat voor een onderzoek en dat u erbij blijft
  • het onderzoek geen pijn doet
  • hij druppels krijgt via de neus, mond of anus zodat hij een beetje slaperig wordt

Niet nuchter
Uw kind mag ’s morgens gewoon eten en drinken.

Over het onderzoek


Wat we gaan doen


Een enkele keer is een kind tijdens het echo-onderzoek zo onrustig dat het niet lukt om een betrouwbaar beeld te krijgen. In dat geval spreekt de arts een sedatie echocardiogram af. Uw kind krijgt dan ‘een slaapmiddeltje’ in druppelvorm via de neus, mond of anus. Van dit ‘slaapmiddeltje’ wordt uw kind rustig/dromerig, maar gaat meestal niet echt slapen.

Verloop van het onderzoek


U wordt tussen 8.30 en 9.00 uur verwacht op de dagbehandeling. Rond 9.00 uur gaat u met uw kind naar de polikliniek kindercardiologie voor de echo. Meer informatie over het onderzoek zelf, leest u onder ‘Echo van het hart’ op www.erasmusmc.nl.

Na het onderzoek


Uw kind kan na het onderzoek enige tijd wat wankel op de benen staan. Uw kind gaat daarom na het onderzoek terug naar de dagbehandeling zodat wij hem nog een aantal uur in de gaten kunnen houden.

Naar huis


Uw kind mag naar huis zodra de kindercardioloog langs is geweest en hij weer goed helder en helemaal de oude is. Dit is meestal aan het eind van de ochtend.

Contact


Polikliniek kindercardiologie (010) 703 62 93