Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

SSEP (Somato Sensibele Evoked Potential) onderzoek bij scoliose

Het SSEP (Somato Sensibele Evoked Potential) onderzoek is een onderzoek naar de werking van zenuwen in de benen, het ruggenmerg en de hersenen. Wij leggen u graag uit wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt.

Download PDF

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek moet het haar van uw kind schoon, droog en vetvrij te zijn.
  • Gebruikt u geen gel, wax of haarlak in het haar van uw kind, omdat dit de registratie verstoort.
  • Ook de huid moet zoveel mogelijk vetvrij zijn. Het gebruik van crèmes, lotions en dergelijke bemoeilijken het onderzoek.
Voorbereiden van uw kind
Probeer uw kind van tevoren uit te leggen wat hij kan verwachten tijdens het onderzoek, als dat mogelijk is.

Kom op tijd naar uw afspraak
Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Wat neemt u mee?

U kunt een DVD, boek, knuffel en/of wat te drinken meenemen (alles wat helpt om uw kind rustig te krijgen/houden).

Over het onderzoek?

Wat is het?
Tijdens de scoliose operatie trekt de chirurg de wervelkolom recht. Omdat er belangrijke zenuwen door de wervelkolom lopen, meten we tijdens de gehele operatie of de signalen voor gevoel en beweging blijven doorkomen. Een paar dagen voor en na de operatie meten we op de polikliniek klinische neurofysiologie de zenuw ook aan beide benen, zodat we deze metingen kunnen vergelijken met de meting tijdens de operatie. Bij de meting voor de operatie, markeren we met een stift waar gestimuleerd is. Tijdens de operatie is dan direct de juiste stimulatieplek zichtbaar.

Wat is het doel?
Het doel van het onderzoek is om na te gaan hoe snel een prikkel van de voet de hersenen bereikt.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbed of bij u op schoot. Op het hoofd en de benen krijgt uw kind enkele elektroden geplakt die verbonden zijn met een computer. Wij meten zijn hoofd eerst met een centimeter en markeren de plekken voor de elektroden met een rood potlood. De plekken maken we met een korrelcrème schoon en we brengen daarna de elektroden aan met een geleidende pasta. Om beurten krijgt uw kind op de voet bij de enkel een stimulator aangebracht. Hiermee geven we ongevaarlijke, kleine elektrische schokjes aan de huid. Hierdoor gaan de tenen bewegen en kunnen we de zenuw meten. Tijdens het gehele onderzoek is het belangrijk dat uw kind zo goed mogelijk ontspant. Als uw kind in slaap valt, is dat niet erg. De schokjes doen geen zeer, maar kunnen wel vervelend aanvoelen.

De uitslag

Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. Een arts werkt de registratie uit en beoordeelt deze. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor het bespreken van de uitslag maakt u zelf een afspraak met de specialist.

Gebruik onderzoekgegevens

Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens verwerken wij uiteraard anoniem. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind.

Contact

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek klinische neurofysiologie.

Klinische neurofysiologie (010) 703 67 10 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur).
E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl.