Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Evenement

Publieksdag: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP)

Datum:  zaterdag 17 september 2022
Tijd: 13:00
Locatie: Erasmus MC - Professor Andries Querido zaal - Dr. Molewaterplein 40 - 3015 GD Rotterdam
Kosten: gratis

 

31 mei 2022

Tijdens deze publieksdag delen we onze wetenschappelijke kennis op het gebied van kinderen van ouders met psychiatrische problemen over de levensloop. Naast wetenschap, zijn er ervaringsverhalen en gaan we in gesprek met u waar toekomstig onderzoek zich op moet richten.

Psychiatrische problemen

Nederland telt naar schatting 400.000 kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP), variërend van stemmingswisselingen, tot depressie en bipolaire stoornis. Door de omstandigheden thuis, maar ook door mogelijke erfelijke aanleg, lopen deze kinderen extra risico om zelf ook psychische problemen te ontwikkelen: 40 tot 60 procent komt op latere leeftijd psychisch in de knel. Waarom krijgt het ene kind wel psychische problemen, en het andere niet? Kinderpsychiaters vermoeden dat het te maken heeft met de veerkracht van het kind. De volgende vraag is dan: kunnen we iets bedenken waardoor we de veerkracht van deze kinderen al in een vroeg stadium kunnen vergroten.

MARIO check

Manon Hillegers en het team vroegen de kinderen de MARIO-check in te vullen. Dat is een online vragenlijst waarin kinderen vragen over zichzelf invullen, en over hun ouders. Lees hier meer over de MARIO-check

In een eerder verschenen Amazing nieuwsbericht kunt u meer lezen meer over het onderzoek.

Programma

Tijdens deze middag vertellen onderzoekers en zorgprofessionals over hun werk in het Erasmus MC en worden de resultaten van hun onderzoek gedeeld. Ouders, kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan workshops. En wij horen deze dag graag wat jullie belangrijk vinden om toekomstige zorg nog beter vorm te geven. 

Aanmelden en locatie

U kunt zich hier aanmelden voor de Publieksdag. Deelname is gratis.
Locatie: Professor Andries Querido zaal. Erasmus MC, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.
Overige vragen kunt u per e-mail stellen.