Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Evenement

Sophiawedstrijd Feyenoord - Excelsior

Datum:  zondag 13 november 2022
Tijd: 16:30
Locatie: De Kuip - Stadion Feyenoord
Kosten: 

 

8 november 2022

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Sophiawedstrijd! Daarom komen er tijdens de Rotterdamse derby op zondag 13 november honderden jonge patiënten uit het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis samen met hun ouders naar De Kuip én wordt er gecollecteerd voor het Centrum voor Zeldzame Aandoeningen in het ziekenhuis.

De meeste jonge supporters uit het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis zitten tijdens de wedstrijd in Vak G. Een aantal van hen kan de wedstrijd volgen vanuit Business Units, die speciaal voor hen beschikbaar zijn gesteld door verschillende unithouders. De kinderen die in het Sophia Kinderziekenhuis liggen en niet naar De Kuip kunnen komen, kunnen alle gebeurtenissen in het stadion via Sophia Media (voorheen: Sophia TV & Evenementen) volgen. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor het evenement. 

Aandacht voor zeldzame ziekten

De opbrengst van de wedstrijd gaat dit keer naar het Centrum voor Zeldzame Aandoeningen in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en naar het updaten van de Feyenoord-hoek in het ziekenhuis. ‘Maar liefst 1 miljoen Nederlanders krijgt in hun leven te kampen met een zeldzame ziekte. Zo’n 80% daarvan betreft kinderen,’ vertelt Ans van der Ploeg, kinderarts metabole ziekten in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. ‘Er zijn meer dan 7000 zeldzame ziekten in kaart gebracht, waarvan de meeste erfelijk of aangeboren zijn. Denk aan stofwisselingsziekten, orgaanziekten zoals een onvoldoende ontwikkeld maagdarmstelsel, bloedziekten zoals sikkelcel of een huidziekte.’ 

Meer wetenschappelijk onderzoek nodig

Veel van deze aandoeningen zijn bij artsen onbekend. Mede daardoor is een vroege herkenning lastig wat vaak leidt tot een late diagnose. Daarnaast is voor veel van deze ziekten nog geen behandeling beschikbaar die leidt tot genezing. ‘Met het geld dat we tijdens de Sophiawedstrijd ophalen, kunnen we in het Centrum voor Zeldzame Aandoeningen meer wetenschappelijk onderzoek doen, waardoor de juiste diagnoses eerder gesteld kunnen worden en we zeldzame ziekten meer bekendheid kunnen geven,’ aldus Ans van der Ploeg.

Jonge Feyenoordsupporter met collectebus voor het Sophia

Collecte 

Wie het Centrum voor Zeldzame Aandoeningen wil steunen, kan dat voor én tijdens de wedstrijd op 13 november doen via de website van Feyenoord. Tijdens de wedstrijd zal er ook een collectebus van de Stichting Vrienden van het Sophia rondgaan. De aftrap van de wedstrijd Feyenoord - Excelsior is om 16.45 uur. De opbrengst van de wedstrijd wordt later bekend gemaakt.

Op bezoek

Feyenoord en het Sophia Kinderziekenhuis hebben al sinds 2003 een warme vriendschapsband die onderstreept wordt door de Sophiawedstrijd, maar ook door het jaarlijkse bezoek van de selecties van Feyenoord 1 en Feyenoord Vrouwen 1 aan de kinderen in het ziekenhuis. Het bezoek van Feyenoord 1 staat voor later in het seizoen gepland. 

Sophietje met Feyenoordspeler en fan

Stadion Feyenoord met spandoek: You'll never walk alone