Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Correctie van min-sterkte bij bijziendheid

Myopie

De arts zorgt voor een optimale correctie van de min-sterkte. Daarnaast kunnen we starten met atropinedruppels en/of specifieke contactlenzen.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Tijdens het orthoptisch onderzoek kijken we naar de mate van min-sterkte en de progressie. Afhankelijk hiervan corrigeren we de min-sterkte optimaal. Ook geven wij leefstijladviezen mee voor uw kind.

Hoe gaan we te werk?

Bij progressie kunnen we starten met atropinedruppels. Een speciale brilcorrectie kan nodig zijn, met een leesgedeelte en meekleurende filter in het glas. Door de atropinedruppels kunnen kinderen niet meer dichtbij scherpstellen (accommoderen). Als we kiezen voor specifieke contactlenzen, krijgt u een verwijzing naar een optometrist. Het recept met de sterkte krijgt u mee. Daarin staat het advies welke contactlenzen nodig zijn.

Wat is het doel?

Het doel is afname van de progressie van de min-sterkte. U komt twee keer per jaar met uw kind voor controle. De orthoptist meet dan de aslengte van het oog en de brilsterkte. Ook bepalen we dan het gezichtsvermogen op afstand en dichtbij. Afhankelijk hiervan passen we de bril, of de dosering van de atropine aan. De oogarts kijkt het netvlies eens per jaar na, of eerder op indicatie.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

De bijwerking van de atropinedruppels is het niet kunnen accommoderen, dit betekent dat dichtbij kijken moeilijk wordt. Hiervoor geven we, indien nodig, een leesgedeelte in de bril. Als gevolg van deze druppels wordt de pupilopening groter en kan uw kind gevoeliger worden voor het licht. Wij adviseren daarom vaak een bril met meekleurend glas of een zonnebril op sterkte.

Aandoeningen

Checklist

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor