Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

24-uurs EEG

Ambulant elektro-encefalogram

Een 24-uurs EEG is een registratie van de hersenactiviteit gedurende +/- 24 uur. Deze activiteit wordt geregistreerd gedurende de dagelijkse activiteiten.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Een EEG is een registratie van de elektrische activiteit van de hersenen. Het EEG wordt opgeslagen op een recorder. De recorder zit in een tasje met een riem om de taille van uw kind. Uw kind draagt de recorder ongeveer 24 uur bij zich. Het onderzoek is pijnloos en stelt uw kind zelfs in staat om de normale werkzaamheden uit te voeren. Waarschijnlijk is er al eens een kortdurend EEG gemaakt. Een lange opnametijd maakt het (beter) mogelijk om een eventuele stoornis in de hersenfunctie te registreren, zeker als de afwijkingen slechts af en toe aanwezig zijn.

Wilt u thuis vóór het onderzoek de haren wassen van uw kind en daarna geen haarlak, gel of vet meer gebruiken.

Het plakken van de elektroden en aansluiten van de recorder wordt uitgevoerd door 2 laboranten KNF en duurt  60-75 minuten.

Hoe gaan we te werk?

De laborant meet het hoofd van uw kind op en plakt daarna de elektroden met contactpasta en klei op het hoofd. De recorder hoeft u niet te bedienen. U krijgt een dagboek mee om de tijdstippen van de activiteiten en eventuele aanvallen van uw kind in op te schrijven. Na de opnameperiode brengt u de recorder en het dagboek terug. 

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van een EEG is meer te weten komen over de hersenactiviteit. Er wordt gekeken naar de normale activiteit (zoals bij een gezond persoon) en naar afwijkende activiteit.

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het  duurt ongeveer 2 weken voordat de arts de uitslag in zijn/haar bezit heeft.

Wanneer neemt u contact op?

Mocht u tijdens de registratie thuis dringende vragen hebben dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling klinische neurofysiologie.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor