Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

SSEP onderzoek

Somatosensorische evoked potential

Het SSEP onderzoek is een onderzoek naar de werking van de gevoelszenuwen in de armen, benen, het ruggenmerg en de hersenen.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Een SSEP onderzoek is een geleidingsonderzoek van de gevoelszenuwen en zenuwbanen in het ruggenmerg en hersenen. Er worden enkele elektroden op het hoofd, tussen de haren geplakt. Door schokjes op de huid van armen en/of benen te geven, wordt de werking van de zenuwbanen gemeten. Door de schokjes kunnen de vingers en tenen bewegen. 

Wilt u thuis vóór het onderzoek de haren van uw kind wassen en daarna geen gel of vet meer gebruiken. Het is belangrijk dat de huid schoon, droog en vetvrij is.

Het SSEP onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant KNF en duurt  60 min.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbank. De zenuwen worden gestimuleerd met kleine elektrische schokjes op de huid van hand of voet. De schokjes zijn pijnloos, maar kunnen wel als vervelend worden ervaren. De signaaltjes worden gemeten op het hoofd. Uw kind voelt op zijn/haar hoofd niets. U blijft bij uw kind tijdens het onderzoek.

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of en hoe snel bepaalde gevoelsprikkels van de armen en benen de hersenen bereiken.

Bijwerkingen & complicaties

Na het onderzoek kan er nog wat contactpasta en/of rode strepen achterblijven op het hoofd of tussen de haren van uw kind. Als u zijn/haar haren wast lost dit op.

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de uitslag bekend is bij de behandelend arts.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor