Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bestraling van het oog op de Cyberknife

De Cyberknife is een bestralingsmachine die gemonteerd is op een robotarm. Deze manier van bestralen zorgt ervoor dat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. We gaan u bestralen op uw oog. Wij leggen u graag uit hoe deze behandeling verloopt en welke voorbereidingen nodig zijn.

Download PDF

Bestraling op de Cyberknife

De robotarm die we gebruiken tijdens de bestraling kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd met behulp van röntgenfoto's en zo nodig gecorrigeerd. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. Het Erasmus MC beschikt over 2 Cyberknifes: de Mantis en de Polaris.

het cyberknife apparaat

Aanmelden

Voor de afspraken bij de mouldroom, de voorbereidings-CT en de bestralingen kunt u het beste de ingang aan de Zimmermanweg gebruiken. U kunt zich melden bij de aanmeldzuilen voor de receptie van radiotherapie.

Voorbereiding

Voor de behandeling op de Cyberknife zijn onder andere de volgende voorbereidingen nodig om de bestraling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Mouldroom
Om u nauwkeurig te kunnen bestralen, is een stabiele ligging belangrijk. Daarom wordt er een bestralingsmasker gemaakt. Dit gebeurt in de mouldroom waar we een kunststof plaat verwarmen in warm water. Hierdoor wordt het soepel en kan het over uw gezicht gemodelleerd worden als een masker. U ontvangt hiervoor een afspraak.

Moudroom opwarmen plaat
Masker aanmeten voor oogbestraling

CT-Scan
Na de mouldroom krijgt u een CT-scan waarbij u het masker op heeft. Als het nodig is dat u contrastmiddel krijgt, dan brengen we een infuusnaaldje bij u in. Hierdoor loopt tijdens de scan het contrastmiddel. U krijgt een camera en een lampje op het masker bevestigd. De camera is gericht op uw oog.
Tijdens de CT-scan vragen wij u met uw goede oog naar het knipperende lampje te kijken. Met behulp van de camera kunnen we controleren of de positie van uw oog hetzelfde blijft tijdens het maken van de scan.
De CT-scan is alleen bedoeld en noodzakelijk om een bestralingsplan op te kunnen maken. U ontvangt hierover dus geen uitslag.

CT-scan bij oogmelanoom
Oogcamera bij bestraling


MRI -Scan
Vaak maken we ook een (nieuwe) MRI. U ontvangt hiervoor een afspraak. Deze is bedoelt voor de planning van de bestraling. Van deze scan krijgt u in principe geen uitslag tenzij het behandelplan moet worden gewijzigd.

Over de bestraling

De afspraken voor de komende week verschijnen in het patiëntenportaal. Hier wordt u via een mail op geattendeerd. Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als tijdens de CT-scan. Wij zetten het masker bij u op met daaraan de camera en het lampje. We plaatsen de bestralingstafel in de juiste positie en vragen u weer naar het knipperende lampje te kijken. Met behulp van de camera die op uw oog is gericht controleren we of de positie van uw oog klopt. Daarna verlaten we de ruimte. Het is belangrijk dat u zo rustig en ontspannen mogelijk blijft liggen. Naast de camera voor uw oog, hangen er nog 4 camera’s waarmee we u in de gaten houden.

Vanuit de bedieningsruimte maken we eerst röntgenfoto’s om u nauwkeurig te kunnen positioneren. U voelt de tafel een klein beetje bewegen. Voordat de bestraling begint vragen we u via de intercom om naar het lampje te kijken. Als de oogpositie klopt begint de bestraling. We houden uw oog nauwlettend in de gaten via de oogcamera. U krijg eventueel aanwijzingen via de intercom. Het bestralingstoestel beweegt om u heen. U krijgt de bestraling via verschillende kanten, u voelt daar niets van. Het is belangrijk goed naar het lampje te blijven kijken. We pauzeren een aantal keer zodat uw ogen even kunnen ontspannen. Na de bestraling kunt u naar huis.

Positioneren voor oogbestraling
Bestraling oog met cyberknife

Duur van de bestraling
De bestraling duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.

Bijwerkingen en complicaties


Door de bestraling kan uw oog wat geïrriteerd raken. Het oog kan rood worden en gaan tranen. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Mocht u pijn krijgen van het bestraalde oog, dan kunt u contact opnemen met uw oogarts.
Een andere veel voorkomende bijwerking van de bestraling is vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan tot enkele weken na de bestraling duren.Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.


Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704