Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bestraling van hoofd of hals op de Cyberknife

De Cyberknife is een bestralingsmachine die gemonteerd is op een robotarm. Deze manier van bestralen zorgt ervoor dat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. We gaan u bestralen op uw hoofd of hals. Wij leggen u graag uit hoe deze behandeling verloopt en welke voorbereidingen nodig zijn.

Download PDF

Bestraling op de Cyberknife

De robotarm die we gebruiken tijdens de bestraling kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd met behulp van röntgenfoto's en zo nodig gecorrigeerd. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. Het Erasmus MC beschikt over 2 Cyberknifes: de Mantis en de Polaris.

de cyberknife

Aanmelden

Voor de afspraken bij de mouldroom, de voorbereidings-CT en de bestralingen kunt u het beste de ingang aan de Zimmermanweg gebruiken. U kunt zich melden bij de aanmeldzuil voor de receptie van radiotherapie.

Voorbereiding


Voor de behandeling op de Cyberknife zijn onder andere de volgende voorbereidingen nodig om de bestraling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Mouldroom
Om u nauwkeurig te kunnen bestralen, is een stabiele ligging belangrijk. Daarom maken we een bestralingsmasker. Dit gebeurt in de mouldroom waar we een kunststof plaat verwarmen in warm water. Hierdoor wordt het soepel en kan het over uw gezicht of hals gemodelleerd worden als een masker. U krijgt hiervoor een afspraak.

Moudroom opwarmen plaat
Aanbrengen masker

CT-scan
Na de mouldroom krijgt u een CT-scan waarbij u het masker op heeft. Als het nodig is dat u contrastmiddel krijgt, dan brengen wij een infuusnaaldje bij u in. Hierdoor loopt tijdens de scan het contrastmiddel.
De CT-scan is alleen bedoeld en noodzakelijk om een bestralingsplan op te kunnen maken. U ontvangt hierover dus geen uitslag.


CT-scan bij hoofd hals bestraling
CT-scan met masker


MRI -Scan
Vaak maken we ook een (nieuwe) MRI. U ontvangt hiervoor een afspraak. Deze is bedoelt voor de planning van de bestraling. Van deze scan krijgt u in principe geen uitslag tenzij het behandelplan moet worden gewijzigd.

Extra medicatie
Bij een bestraling op het hoofd kan er als reactie op de bestraling vocht vrij komen in de hersenen rondom de bestraalde plek. Dit is een normale reactie van het lichaam op de bestraling maar het zou door de extra druk in de hersenen hoofdpijn en/of misselijkheid en/of neurologische uitval kunnen veroorzaken. De arts schrijft daarom vaak voorafgaand aan de bestraling medicatie voor om dit te voorkomen.


Over de bestraling

De afspraken voor de komende week verschijnen in het patiëntenportaal. Hier wordt u via een mail op geattendeerd.
Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als tijdens de CT-scan. Wij zetten het masker op, plaatsen de bestralingstafel in de juiste positie en verlaten de ruimte. Het is belangrijk dat u zo rustig en ontspannen mogelijk blijft liggen. Er hangen 4 camera’s waarmee we u in de gaten houden.

Vanuit de bedieningsruimte maken we eerst röntgenfoto’s om u nauwkeurig te kunnen positioneren. U voelt de tafel een klein beetje bewegen. Tijdens de bestraling beweegt het bestralingstoestel om u heen. U krijgt de bestraling via verschillende kanten, u voelt daar niets van. U kunt naar de radio luisteren en uw voorkeur aan ons doorgeven. Na de bestraling kunt u naar huis.

Cyberknife bij hoofd hals bestraling
Bestraling bij hoofd hals

Duur van de behandeling
De bestraling duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier.Bijwerkingen en complicaties


Een veel voorkomende bijwerking van de bestraling is vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan tot enkele weken na de bestraling duren. Als u op uw hoofd bestraald bent, kunt u hoofdpijn krijgen of misselijk zijn. Dit is vaak met medicijnen te verminderen. Verder zijn er meestal weinig klachten van de bestraling.


Veel gestelde vragen

Vallen mijn haren uit door de bestraling?
Ja, uw haar valt uit op de plekken waar we u bestralen. Meestal begint het haar uit te vallen vanaf 3 weken na de eerste bestraling. Het herstel van de haargroei kan tot een paar maanden duren. Afhankelijk van de stralingsdosis komt het haar in sommige gebieden niet meer terug of wordt het dunner dan voorheen.

Het is belangrijk in de bestralingsperiode uw hoofdhuid te bedekken met een hoed of pet als u buiten bent.

Mag ik autorijden?
Dit is afhankelijk van uw ziekte, uw conditie en uw concentratievermogen. Overleg altijd even met uw radiotherapeut of neuroloog.


Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.


Meer informatie


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704