Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Arthrogram

Tijdens een arthogram spuiten we jodiumhoudend contrastmiddel en/of lucht in om de zachte weefsels (kapsel en kraakbeen) in het gewricht zichtbaar te maken. Dit kan uw schoudergewricht, heupgewricht of polsgewricht zijn. Zo kunnen we defecten aan de zachte weefsels die pijnklachten kunnen veroorzaken, zien.

Download PDF

Voorbereiding

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Tijdens het onderzoek kan ook medicatie in het gewricht worden toegediend. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers of corticosteroïden. Na het inspuiten van het contrastmiddel en/of lucht, maken we röntgenfoto’s. Soms is het nodig om direct hierna met een CT-scan of een MRI-scan foto’s te maken. Dit hoort u bij het maken van uw afspraak.

Wat is het doel?
Met dit onderzoek kunnen we defecten aan de zachte weefsels die pijnklachten kunnen veroorzaken, zien.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Sommige aanvullende röntgenfoto’s worden om technische redenen in een andere kamer gemaakt dan waar uw onderzoek plaats vindt.

Voorbereiding
Het onderzoek voeren we uit op een röntgentafel. Uw huid wordt gedesinfecteerd en bij schouder- en heupgewrichten krijgt u een verdoving. Bij het polsgewricht krijgt u geen verdoving. Onder röntgendoorlichting wordt het gewricht aangeprikt.

Foto’s
De radioloog controleert met de contrastvloeistof of hij in het gewricht zit. Daarna maken we met röntgenstralen foto’s van uw gewricht. Zijn er hierna nog foto’s met een CT-scan of MRI-scan nodig? Dan brengen wij u daar naar toe.


De uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.