Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Dunne darm onderzoek

Download PDF

Tijdens een dikke darm onderzoek tonen we eventuele afwijkingen aan uw dunne darm aan. Zoals bijvoorbeeld ontstekingen, poliepen (=klein gezwel) of andere belemmeringen in de doorgang.

Voorbereiding

Eten en drinken
Om goede foto’s van de darm te kunnen maken is het belangrijk dat de darmen schoon zijn. De dag voor en de dag van het onderzoek moet u daarom een dieet volgen (zie 'Dieetvoorschriften').

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Bariumpap
Om de darmen op een röntgenfoto zichtbaar te maken wordt er een contrastmiddel, bariumpap, ingebracht. Dit middel bestaat uit een witte papachtige vloeistof. In een enkel geval kan het ook zo zijn dat er een andere, doorzichtige, vloeistof wordt gebruikt. Dit hangt af van de reden van het onderzoek.

Kleding
Soms kan er wat bariumcontrast gemorst worden, neemt u daarom schoon ondergoed mee naar het ziekenhuis.

Over dit onderzoek

Verloop van het onderzoek

Voor het onderzoek moet u zich uitkleden, uw onderbroek mag u aanhouden. U krijgt een jasje van het ziekenhuis aan. U zit op de rand van de onderzoektafel waar de radioloog een dun slangetje in uw neus of mond inbrengt. Om de keel wat te verdoven, spuit de radioloog eerst iets in uw neusgat of mond. Vooral bij het slikken is het inbrengen van het slangetje een vervelend gevoel, maar als hij eenmaal zit heeft u er weinig last meer van. Het slangetje gaat door de slokdarm en de maag naar het begin van de dunne darm. Het uiteinde van het slangetje wordt aangesloten op een pomp die vervolgens het contrastmiddel de darmen in laat lopen.

Tijdens het onderzoek kijkt de radioloog met behulp van röntgendoorlichting en worden er röntgenfoto's gemaakt. Om alle kanten van de darm te kunnen bekijken, vraagt de radioloog u vaak om te draaien. Soms wordt er met een soort lepel op uw buik geduwd. Dit is nodig om de darmen wat te spreiden waardoor het beter zichtbaar wordt. Tijdens het maken van de foto's moet u de adem inhouden, dit wordt duidelijk aangegeven indien nodig. Aan het eind van het onderzoek wordt het slangetje weer verwijderd. Vanwege het ingebrachte bariumcontrast zult u aandrang hebben om naar het toilet te gaan.

Verloop van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Na het onderzoek

Nazorg en controles

Eten en drinken
Het bariumcontrast kan verstoppingen veroorzaken. Om het achtergebleven bariumcontrast kwijt te raken is veel drinken meestal voldoende. In enkele gevallen geven wij als laxeermiddel een flesje bitterzout mee. Dit moet u thuis verdunnen in een glas water en opdrinken.

Bijwerkingen en complicaties

Na het onderzoek in het ziekenhuis

Door de ingebrachte lucht heeft u de eerste tijd last van winderigheid. De ontlasting kan door het bariumcontrast enkele dagen een witte kleur hebben. De urine kan één of twee dagen iets rood verkleuren door de Prunacolon die in uw dieet opgenomen is.

De uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Dieetvoorschriften

Deze dieetvoorschriften kunt u ook vinden in de bijsluiten van de Prunacolon.

De dag voor het onderzoek

 • Ontbijt: normaal
 • 12.00 uur: 1 heldere gelatine pudding of 1 glas limonade
 • 13.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
 • 14.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
 • 15.00 uur: Ga op de weegschaal staan en weeg uw lichaamsgewicht. Neem zoveel milliliter (ml) 'Prunacolon' als overeenkomt met uw gewicht in kilogram (kg). Bijvoorbeeld 50 kg lichaamsgewicht = 50 ml Prunacolon. Neem echter nooit meer dan 75 ml. Als u meer weegt dan 75 kg neemt u altijd 75 ml.
 • 16.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
 • 17.00 uur: 1 heldere gelatine pudding of gefiltreerde bouillon en 1 glas helder sap of water
 • 18.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
 • 19.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
 • 20.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
 • 21.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
 • 22.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade

De dag van het onderzoek: geen ontbijt, alleen twee glazen vruchtensap.

Toegestane dranken:
Appelsap, druivensap, bessensap, roosvicee, limonadesiroop, koffie/thee (met weinig suiker).
Gefiltreerd: sinaasappelsap, bouillon.

Niet toegestane dranken:
Alle koolzuurhoudende dranken.

NB Diabetes Mellituspatiënten
Diabetes Mellitus patiënten moeten rekening houden met het suikergehalte(sacharose) van ‘Prunacolon’: 0.65 gram per ml.
Bij gebruik ‘Prunacolon’ kan een onschuldige verkleuring van de urine optreden.