Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Retrograde ejaculatie

Download PDF

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een sperma -onderzoek in verband met retrograde ejaculatie. U heeft het onderzoek op de polikliniek urologie. U vindt hier meer informatie.

Wat is retrograde ejaculatie?

Sperma bestaat uit een vloeistof waarin zich zaadcellen bevinden. Bij sommige mannen gaat het sperma bij een orgasme naar de blaas in plaats van via de plasbuis naar buiten. Dit heet retrograde ejaculatie. Er is daardoor geen zaadlozing zichtbaar en komen geen zaadcellen naar buiten. Om dit aan te tonen doen we een spermaonderzoek waarbij ook de urine onderzocht wordt.

Waar vindt u de polikliniek urologie?

De polikliniek is onderdeel van het Voortplantingscentrum. U vindt ons in gebouw Ba, tweede verdieping, ruimte 287.

Het spermaonderzoek


Wij willen het onderzoek betrouwbaar uitvoeren. Volg daarom de instructies nauwkeurig op:

  • Het is belangrijk dat u 3 tot 5 dagen geen gemeenschap of orgasme heeft gehad. Het zaad is dan in zo goed mogelijke conditie.
  • Het zaad moet u door masturbatie verkrijgen, dat wil zeggen door zelfbevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek. U mag geen condoom gebruiken. Het materiaal kan schadelijk zijn voor de zaadcellen.
  • De avond voor de afspraak op de polikliniek neemt u voor het slapen 2 tabletten van 500 mg natriumbicarbonaat in.
  • ’s Ochtends plast u goed uit..
  • Daarna neemt u nogmaals 2 tabletten van 500 mg natriumbicarbonaat in.
  • U drinkt 400 ml water (3 bekers).
  • Op de polikliniek plast u weer uit.
  • Ongeveer 15 minuten daarna begint u met masturberen. Eventueel voorvocht vangt u op in het kleine potje.
  • Na masturbatie plast u zo snel mogelijk in het grotere potje met de blauwe deksel. Als plassen niet direct lukt, drinkt u 400 ml water.
  • Beide potjes lever u in bij het laboratorium.

De uitslag


De uitslag van het spermaonderzoek gaat rechtstreeks naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen uw arts kan deze uitslag met u bespreken.

Contact


Heeft u nog vragen, stel ze dan gerust. De medewerkers van de polikliniek urologie zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden en informatie te geven. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig doorgeven?De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08 .30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.30 uur op telefoonnummer (010) 704 01 16 . U kunt ook mailen: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl