Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Lof der Geneeskunst 2023

13 september 2023

Lof der Geneeskunst is de gratis publiekslezing van het Erasmus MC. Het thema is dit jaar orgaantransplantatie. Toponderzoekers Robert Porte, Marlies Reinders en Amir Zadpoor van het Erasmus MC en de TU Delft vertellen je welke medische doorbraken transplantatie mogelijk hebben gemaakt en geven een kijkje in de toekomst.

Lof vindt op 6 oktober 2023 plaats in de Doelen. Wees welkom: aanmelden kan via de website van Lof

Oppeppen en opkweken

Hoewel de mogelijkheden voor orgaantransplantatie de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd, blijven organen die geschikt zijn voor transplantatie schaars en zijn de wachtlijsten lang. Veelbelovend onderzoek richt zich op herstel van gedoneerde organen door ‘machine perfusie’. Hierbij wordt de conditie van donororganen, die anders niet geschikt zouden zijn voor transplantatie, verbeterd in een installatie buiten het lichaam. Onderzoekers begrijpen zo steeds beter hoe ze organen kunnen ‘oppeppen’ voor transplantatie. Met die kennis is het ook denkbaar om buiten het lichaam organen te kweken. Maken we straks ook organen voor transplantatie met een 3D-printer? Tijden de Lof-viering op 6 oktober nemen drie toponderzoekers ons mee in de toekomst van orgaantransplantatie. 

Prijzen en optredens

Naast de lezingen over orgaantransplantatie, worden tijdens de Lof-viering ook de Erasmus MC Fellowships uitgereikt aan vier veelbelovende onderzoekers en één aansprekende docent. Tussendoor zorgen studenten van Codarts Rotterdam voor muziek-, dans- en circusoptredens waarbij ze zich hebben laten inspireren door het thema. 

Lof der Geneeskunst 2023 'Match voor het leven: Orgaantransplantatie nu en in de toekomst’ vindt plaats op vrijdag 6 oktober 2023, van 14.30 tot 16.30 uur in de Doelen in Rotterdam. Het evenement is gratis en aanmelden kan via de website van Lof der Geneeskunst.