Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bestraling van het oog op de Cyberknife

Radiotherapie

Download PDF
De Cyberknife is een bestralingsmachine die gemonteerd is op een robotarm. Deze manier van bestralen zorgt ervoordat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. We gaan u bestralen op uw oog. Wij leggen u graag uit hoe deze behandeling verloopt en welke voorbereidingen nodig zijn.Bestraling op de Cyberknife


De robotarm die we gebruiken tijdens de bestraling kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd met behulp van röntgenfoto's en zo nodig gecorrigeerd. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. Het Erasmus MC beschikt over 2 Cyberknifes: de Mantis en de Polaris.

het cyberknife apparaat

Aanmelden


Voor de afspraken bij de mouldroom, de voorbereidings-CT en de bestralingen kunt u het beste de ingang aan de Zimmermanweg gebruiken. U kunt zich melden bij de receptie van radiotherapie.

Voorbereiding


Voor de behandeling op de Cyberknife zijn onder andere de volgende voorbereidingen nodig om de bestraling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Mouldroom


Om u nauwkeurig te kunnen bestralen, is een stabiele ligging belangrijk. Daarom wordt er een bestralingsmasker gemaakt. Dit gebeurt in de mouldroom waar we een kunststof plaat verwarmen in warm water. Hierdoor wordt het soepel en kan het over uw gezicht gemodelleerd worden als een masker. U krijgt hiervoor een afspraak.

Moudroom opwarmen plaat
Masker aanmeten voor oogbestraling

CT-scan


Na de mouldroom krijgt u een CT-scan waarbij u het masker op heeft. Als het nodig is dat u contrastmiddel krijgt, dan brengen we een infuusnaaldje bij u in. Hierdoor loopt tijdens de scan het contrastmiddel. U krijgt een camera en een lampje op het masker bevestigd. De camera is gericht op uw oog. Tijdens de CT-scan vragen wij u naar het knipperende lampje te kijken. Met behulp van de camera kunnen we controleren of de positie van uw oog hetzelfde blijft tijdens het maken van de scan. De scan is nodig om een bestralingsplan te kunnen maken.

CT-scan bij oogmelanoom
Oogcamera bij bestraling

Over de bestraling


Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als tijdens de CT-scan. Wij zetten het masker bij u op met daaraan de camera en het lampje, we plaatsen de bestralingstafel in de juiste positie en vragen u naar het knipperende lampje te kijken. Met behulp van de camera die op uw oog is gericht controleren we of de positie van uw oog klopt. Daarna verlaten we de ruimte. Het is belangrijk dat u zo rustig en ontspannen mogelijk blijft liggen. Naast de camera voor uw oog, hangen er nog 4 camera’s waarmee we u in de gaten houden.

Vanuit de bedieningsruimte maken we eerst röntgenfoto’s om u nauwkeurig te kunnen positioneren. U voelt de tafel een klein beetje bewegen. Voordat de bestraling begint vragen we u via de intercom om naar het lampje te kijken. Als de oogpositie klopt begint de bestraling. We houden uw oog nauwlettend in de gaten via de oogcamera. U krijg eventueel aanwijzingen via de intercom. Het bestralingstoestel beweegt om u heen. U krijgt de bestraling via verschillende kanten, u voelt daar niets van. Het is belangrijk goed naar het lampje te blijven kijken. We pauzeren een aantal keer zodat uw ogen even kunnen ontspannen. Na de eerste bestraling krijgt u de afspraken van de rest van de week mee. Na de bestraling kunt u naar huis.

Positioneren voor oogbestraling
Bestraling oog met cyberknife

Duur van de behandeling


De bestraling duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.

Bijwerkingen en complicaties


Door de bestraling kan uw oog wat geïrriteerd raken. Een veel voorkomende bijwerking van de bestraling is vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan tot enkele weken na de bestraling duren.

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Contact


Radiotherapie (010) 704 15 38 (heeft u vragen voor de radiotherapeutisch laboranten of de radiotherapeut, dan verbinden wij u door)