Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bestraling van hoofd of hals op de Cyberknife

Radiotherapie

Download PDF
De Cyberknife is een bestralingsmachine die gemonteerd is op een robotarm. Deze manier van bestralen zorgt ervoordat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. We gaan u bestralen op uw hoofd of hals. Wij leggen u graag uit hoe deze behandeling verloopt en welke voorbereidingen nodig zijn.Bestraling op de Cyberknife


De robotarm die we gebruiken tijdens de bestraling kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd met behulp van röntgenfoto's en zo nodig gecorrigeerd. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. Het Erasmus MC beschikt over 2 Cyberknifes: de Mantis en de Polaris.

de cyberknife

Aanmelden


Voor de afspraken bij de mouldroom, de voorbereidings-CT en de bestralingen kunt u het beste de ingang aan de Zimmermanweg gebruiken. U kunt zich melden bij de receptie van radiotherapie.

Voorbereiding


Voor de behandeling op de Cyberknife zijn onder andere de volgende voorbereidingen nodig om de bestraling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Mouldroom


Om u nauwkeurig te kunnen bestralen, is een stabiele ligging belangrijk. Daarom maken we vaak een bestralingsmasker. Dit gebeurt in de mouldroom waar we een kunststof plaat verwarmen in warm water. Hierdoor wordt het soepel en kan het over uw gezicht of hals gemodelleerd worden als een masker. U krijgt hiervoor een afspraak.

Moudroom opwarmen plaat
Aanbrengen masker

CT-scan


Na de mouldroom krijgt u een CT-scan waarbij u het masker op heeft. Als het nodig is dat u contrastmiddel krijgt, dan brengen wij een infuusnaaldje bij u in. Hierdoor loopt tijdens de scan het contrastmiddel. De scan is nodig om een bestralingsplan te kunnen maken.

CT-scan bij hoofd hals bestraling
CT-scan met masker

Extra medicatie


Bij een bestraling op het hoofd kan er als reactie op de bestraling vocht vrij komen in de hersenen rondom de bestraalde plek. Dit is een normale reactie van het lichaam op de bestraling maar het zou door de extra druk in de hersenen hoofdpijn en/of misselijkheid kunnen veroorzaken. De arts schrijft daarom vaak voorafgaand aan de bestraling medicatie voor om dit te voorkomen.

Over de bestraling


Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als tijdens de CT-scan. Wij zetten het masker op, plaatsen de bestralingstafel in de juiste positie en verlaten de ruimte. Het is belangrijk dat u zo rustig en ontspannen mogelijk blijft liggen. Er hangen 4 camera’s waarmee we u in de gaten houden.

Vanuit de bedieningsruimte maken we eerst röntgenfoto’s om u nauwkeurig te kunnen positioneren. U voelt de tafel een klein beetje bewegen. Tijdens de bestraling beweegt het bestralingstoestel om u heen. U krijgt de bestraling via verschillende kanten, u voelt daar niets van. U kunt naar de radio luisteren en uw voorkeur aan ons doorgeven. Na de eerste bestraling krijgt u de afspraken van de rest van de week mee. Op vrijdag krijgt u (indien van toepassing) de afspraken voor de daarop volgende week. Na de bestraling kunt u naar huis.

Cyberknife bij hoofd hals bestraling
Bestraling bij hoofd hals


Duur van de behandeling


De bestraling duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier.

Bijwerkingen en complicaties


Een veel voorkomende bijwerking van de bestraling is vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan tot enkele weken na de bestraling duren. Als u op uw hoofd bestraald bent, kunt u hoofdpijn krijgen of misselijk zijn. Dit is vaak met medicijnen te verminderen. Verder zijn er meestal weinig klachten van de bestraling.

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Contact


Radiotherapie (010) 704 15 38 (heeft u vragen voor de radiotherapeutisch laboranten of de radiotherapeut, dan verbinden wij u door)