Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Inwendige bestraling (HDR) van gynaecologische tumoren

U heeft een tumor in uw gynaecologische tumor. Hiervoor krijgt u inwendige bestraling. U krijgt in korte tijd veel straling toegediend via een kleine stralingsbron dicht bij of in de tumor. Hierdoor blijven de omliggende organen beter beschermd. En krijgt de tumor een veel hogere dosis bestraling.

Download PDF

Voorbereiding

Vorm van verdoving

In de weken voor de opname heeft u een gesprek met de anesthesist. We bespreken of u een ruggenprik krijgt of algehele narcose (“slapen”).

MRI-scan

Als voorbereiding op de behandeling krijgt u een MRI-scan. Met deze scan kunnen we alvast een “proefplan” voor de inwendige bestraling maken.

Een half uur voor de scan krijgt u een injectie in uw beenspier, hierin zit een medicijn om uw darmen rustig te houden tijdens de scan.

Als u op de MRI-tafel ligt, doen we een gel in uw vagina. Deze gel komt vanzelf weer uit uw vagina als u weer rechtop zit of staat. Het is handig om na de scan een maandverbandje te gebruiken.

Deze MRI-scan duurt ongeveer 30 minuten.

Klysma

De avond voor de behandeling gebruikt u thuis het klysma. We leggen uit hoe u dit doet tijdens het informatiegesprek. Het klysma zorgt ervoor dat het onderste deel van de darm leeg is.

Over de behandeling

Wat is het doel?

Het doel van inwendige bestraling is om de tumor kleiner te maken en te laten verdwijnen.

Wat is inwendige bestraling (HDR)?

HDR staat voor "High Dose Rate" en betekent letterlijk "Hoog Dosis Tempo". Dit is een inwendige bestraling. De bestraling is kort en heeft een hoog stralingsniveau. Vaak krijgt u ook nog uitwendige bestraling.

Wat we gaan doen

U komt naar het ziekenhuis voor een dagopname. Soms blijft u een nachtje slapen. We doen enkele buisjes (catheters) in uw vagina en baarmoeder. Via deze buisjes kunnen we bestralen. Na de bestraling verwijderen we de buisjes. Ongeveer een week later komt u nog een keer naar het ziekenhuis voor bestraling. In totaal krijgt u 3 of 4 keer de bestraling, verdeeld over 2 dagen.

Verloop van de behandeling

Tijdens de behandeling verblijft u op de Zorgpost Radiotherapie.

Vanaf de Zorgpost brengen we u naar de operatieafdeling. Op de operatiekamer brengt de radiotherapeut de buisjes in.

Verdoving

We beginnen met de verdoving. U krijgt een ruggenprik of algehele narcose (“slapen”). Dit hebben we vooraf met u afgesproken.

Buisjes inbrengen

U ligt op de operatie tafel. We leggen uw benen in speciale beugels. We gebruiken een eendenbek en plaatsen enkele dunne buisjes in uw vagina en baarmoeder. Hieronder staat een voorbeeld hoe het er bij u uit kan komen te zien

Inwendige bestraling baarmoeder

Alle buisjes steken via de vagina naar buiten. Tijdens de bestraling gebruiken we dit om de bestralingsbron in te brengen.

Het inbrengen van de buisjes duurt ongeveer 45 minuten.

Ook krijgt u een blaaskatheter. Deze blijft zitten tot de inwendige bestraling is afgerond.

Als alle buisjes ingebracht zijn, brengen we u naar de uitslaapkamer. U moet vanaf dat moment bedrust houden, u mag dus niet uit bed.

MRI-scan

U blijft in de uitslaapkamer tot u naar de MRI-scan gaat. Met de MRI-scan kunnen we kijken hoe alle buisjes precies zitten. Deze MRI-scan duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na de scan brengen we u terug naar de Zorgpost.

Met de beelden van de MRI-scan kunnen we het bestralingsplan maken. Dit duurt een aantal uur.

De inwendige bestraling

Als het bestralingsplan klaar is, brengen we u naar de bestralingsruimte. We sluiten de buisjes aan op het bestralingsapparaat. Wij verlaten hierna de ruimte, u bent alleen in de kamer tijdens de bestraling. We kunnen u wel zien en horen tijdens de bestraling.

We starten de bestraling van buiten de kamer. De radioactieve bron komt uit het bestralingsapparaat, door de buisjes op de juiste plek. De bestraling zelf duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Als de bestraling is afgelopen, gaat de radioactieve bron automatisch terug in de kluis van het bestralingsapparaat. Vanaf dat moment is er geen straling meer in uw lichaam en ook niet in de kamer.

Wordt u deze dag nog een tweede keer bestraald? Dan laten we alle buisjes zitten en brengen we u terug naar de Zorgpost. Na 6 uur doen we dan de bestraling nog een keer. Soms doen we de tweede bestraling de volgende ochtend.

Wordt u deze dag niet nog een keer bestraald? Dan halen we nu de buisjes weer uit uw lichaam. Dit duurt enkele minuten.

Hoe lang duurt de behandeling?

De gehele behandeling van het inbrengen tot aan het verwijderen van de materialen neemt ongeveer de hele dag in beslag.

Na de behandeling

Nadat we de buisjes hebben verwijderd, gaat u terug naar de Zorgpost.
Afhankelijk van uw behandeling overnacht u op een verpleegafdeling of komt u terug naar de Zorgpost en mag u na het einde van uw behandeling naar huis.

Vervolgafspraken

Vier weken na de laatste bestraling heeft u een afspraak met de radiotherapeut voor nacontrole van de bestraling.

Ongeveer 4 weken na de laatste behandeling heeft u een afspraak met de verpleegkundige radiotherapie. In een informatiegesprek zal zij u informeren over het gebruik van pelottes (vaginale staafjes) en seksualiteit.

Zes tot acht weken na de behandeling heeft u een afspraak met de gynaecoloog die het resultaat van de behandeling met u zal bespreken.

Bijwerkingen en complicaties

Na de behandeling thuis

U kunt door de behandeling:
  • Vaginaal wat bloed verliezen.
  • Wat pijn of last bij het plassen hebben.
  • Tijdelijk diarree hebben.
Deze klachten horen bij de behandeling. Per persoon kunnen de klachten verschillen. Uw arts vertelt u wat u kunt verwachten na de behandeling. We vertellen u ook wanneer u contact op moet nemen met het ziekenhuis of uw huisarts. Bijvoorbeeld bij hinderlijke klachten of klachten die niet verdwijnen.

We vertellen u ook nog welke klachten op langere termijn u kunt verwachten. U kunt dit ook lezen in Radiotherapie bij gynaecologische tumoren - veelgestelde vragen en bijwerkingen

Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.

Meer informatie

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704