Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Mohs' chirurgie en reconstructie

Verwijderen van huidkanker

Bij u is huidkanker geconstateerd. De dermatoloog gaat dit verwijderen door middel van Mohs’ micrografische chirurgie. Dit is een speciale operatietechniek bij huidkanker. Aansluitend voert de plastisch chirurg een hersteloperatie uit.

Download PDF

Hieronder kunt u meer lezen over deze beide operaties. Over hoe u zich kunt voorbereiden, over het verloop van de operatie en over eventuele complicaties. Lees deze informatie goed door.

Spreekuur en oproepbrief

Voor de operaties heeft u een afspraak op het gezamenlijke spreekuur van de specialismen dermatologie en plastische chirurgie. Tijdens deze afspraak bespreken we het behandelplan met u.

Daarna krijgt u van beide specialismen een oproepbrief thuisgestuurd. In deze brieven vindt u de data van de beide ingrepen en waar u zich moet melden. Ook krijgt u een afspraak voor een opnamegesprek met de verpleegkundige van plastische chirurgie. Meestal vindt dit gesprek telefonisch plaats. De verpleegkundige neemt de praktische zaken met betrekking tot de plastische reconstructie met u door.

Mohs’ micrografische chirurgie

Over de operatie


Wat is Mohs’ micrografische chirurgie?

Frederick Mohs was een professor in de heelkunde aan de universiteit van Wisconsin (Verenigde Staten). Begin jaren 40 ontwikkelde hij een techniek om huidkanker te behandelen. In de loop der jaren is de deze techniek verder verbeterd. De officiële naam is nu Mohs’ micrografische chirurgie.

Met deze techniek kunnen we huidkanker helemaal verwijderen, zonder gezond weefsel op te offeren. Direct na het verwijderen van de huidkanker onderzoeken we de snijranden onder een microscoop. Als deze niet vrij zijn van kanker, snijden we nog meer weefsel weg op de plek waar nog kanker aanwezig is.

Voorbereiding op de operatie


Eten en drinken

Voor de Mohs’ operatie wordt u plaatselijk verdoofd. U hoeft daarom niet nuchter te komen. U mag voor de operatie gewoon eten en drinken.

Niet scheren
Zit de plek die behandeld moet worden in behaard gebied? Scheert u zich dan niet voor de operatie.

Overzicht medicatie
Neemt u een overzicht mee van de medicatie die u gebruikt. Bloedverdunners kunt u meestal gewoon gebruiken, tenzij de dermatoloog iets anders met u heeft afgesproken.

Wanneer u corticosteroïden (bv predniso(lo)n, hydrocortison, dexamethason) en/of bloedverdunners gebruikt en uw behandelend arts is hiervan niet op de hoogte, dan wordt u verzocht om dit zo snel mogelijk door te geven. Wanneer uw arts hiervan reeds op de hoogte is, hoeft u niks te doen.

Roken
We raden u aan om minstens 6 weken voor de operatie te stoppen met roken. Roken heeft negatieve invloed op de genezing van de operatiewonden. Dit komt doordat nicotine de bloedvaten vernauwt. Daardoor treden er vaker problemen op, zoals infecties en het afsterven van weefsel.

Kleding
Draag gemakkelijke kleding, die u niet over uw hoofd hoeft uit te doen. Draag geen sieraden of make-up.

Verloop van de operatie

Een team van ervaren dermatologen (in opleiding) en assistenten voert de operatie uit.

We beginnen met het aftekenen van de tumor. Daarna maken we het operatiegebied schoon met een desinfecterend middel. We dekken de plek af met steriele doeken. Vervolgens verdoven we het gebied met de huidkanker. Dit kan een branderig gevoel geven.

Na het verdoven, zetten we kleine markeringshechtingen. Dan snijden we de kanker weg. Dit duurt gemiddeld 30 minuten. U voelt dat de arts bezig is, maar u hoort geen pijn te hebben. Na afloop leggen we een verband aan.

Na het wegsnijden, vriezen we het weefselstukje in. Dan snijden we het in dunne plakjes (ook wel coupes genoemd). Onder de microscoop kijken we of er nog kanker in de snijranden aanwezig is. Alle randen merken we met een kleur en we maken er een tekening van. Zo kunnen we precies zien waar er nog kankerresten zijn achtergebleven. Dit proces duurt ongeveer 3 uur.

Ondertussen wacht u in de rustkamer op de uitslag van het microscopisch onderzoek. Er mag 1 persoon de hele dag bij u zijn. In de rustkamer is koffie en thee beschikbaar. Ook krijgt u een lunch van het ziekenhuis. Uw begeleiding kan zelf lunch meenemen, of hiervoor terecht bij het restaurant of de supermarkt in de hal van het ziekenhuis. We vragen u om de afdeling niet te verlaten. Zodra de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is, krijgt u dat direct te horen.

Als we nog kankercellen hebben gezien in de snijranden, snijden we nog een stukje huid weg. Dit stukje onderzoeken we weer onder de microscoop. Deze procedure herhalen we tot de tumor weg is. Vaak is dit na 2 tot 3 rondes. Soms zijn er meer rondes nodig om de tumor helemaal weg te halen. Wanneer de tumor helemaal weg is, verbinden we de wond.

Na de operatie


Pijnmedicatie

Meestal valt de pijn mee. Als u pijn heeft, kunt u maximaal 4 keer per dag paracetamol innemen. Neem per keer 1000 mg paracetamol (2 x 500 mg). We adviseren om geen andere pijnstillers te nemen, zoals aspirine. Deze pijnstillers hebben vaak een bloedverdunnend effect. Dat vergroot het risico op nabloeding.

Naar huis
Na de operatie mag u niet zelf naar huis rijden. Neem daarom iemand mee naar de operatie. We raden u aan om geen voertuig te besturen als u een verband op of rond uw ogen heeft.

Reconstructie door de plastisch chirurg

Na de Mohs’ chirurgie gaat de plastisch chirurg de wond sluiten. Vaak vindt deze reconstructie-operatie plaats een dag later na de Mohs’ procedure.

Voorbereiding op de operatie


Medicatie

Neem uw medicijnen mee tijdens de opname. Van de plastisch chirurg en anesthesioloog heeft u al gehoord welke medicijnen u wel en niet kunt gebruiken rond de operatie. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, ascal, APC, Plavix) moet u mogelijk een aantal dagen voor de reconstructie stoppen of vervangen door andere medicijnen. Heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie.

Eten en drinken
Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u 6 uur voor de anesthesie (narcose) nog een lichte maaltijd mag. Denk hierbij aan beschuit, een broodje, soep of vla. Tot 2 uur voor de anesthesie mag u nog helder vocht drinken (thee, water, appelsap). Eventueel met een lepeltje suiker erin.

Kleding en verzorging
Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. Draag geen sieraden of piercings. Ook mag u geen kunstgebit, prothese of lenzen in hebben. Gebruik op de dag van de operatie geen bodylotion, nagellak of andere make-up. De kleur van uw huid geeft ons belangrijke informatie over uw toestand tijdens de operatie.


Na de operatie

Na de operatie komt u via de uitslaapkamer (ook wel verkoeverruimte genoemd) weer terug op de verpleegafdeling. U heeft dan vaak nog verband over de wonden.
Naar huis
Hoe lang uw opname duurt, is afhankelijk van de operatie. In sommige gevallen heeft u thuiszorg nodig voor de wondzorg. Dit zal geregeld worden op de verpleegafdeling. Als u met ontslag gaat, maken we een controleafspraak voor de polikliniek plastische chirurgie.

Vervolgingrepen
Regelmatig zijn meerdere ingrepen nodig zijn voor een goed eindresultaat. Bijvoorbeeld bij een neusreconstructie met huid van het voorhoofd. Bij een neusreconstructie vinden de 2e en 3e ingreep meestal ook plaats onder anesthesie, tijdens een aparte opname.

Bijwerkingen en complicaties

Ernstige complicaties komen niet vaak voor. Zulke complicaties zijn: een nabloeding, het afsterven van weefsel en een ernstige infectie van de wond.

Milde complicaties komen wel af en toe voor. Een voorbeeld van een milde complicatie is een wond die niet goed geneest. Of een milde infectie van de wond. Zulke complicaties kunnen we behandelen met goede wondzorg.

Roken rondom de ingreep vergroot de kans op complicaties. Andere risicofactoren zijn: eerdere bestraling, suikerziekte en gebruik van prednison.

Het resultaat

Meestal zijn patiënten tevreden met het resultaat van de reconstructie. Toch zal de huid er nooit uitzien als voor het verwijderen van de kanker. Regelmatig zijn één of meerdere na-correcties nodig om het resultaat verder te perfectioneren.

Nazorg en controles

Vaak heeft u de eerste jaren nog te maken met huidcontroles. Hoe lang en hoe vaak dit nodig is, hangt af van het type huidkanker dat u heeft gehad. Dit bespreekt u met uw behandelend arts. Soms vinden deze controles plaats op de polikliniek, maar meestal kan dit bij uw dermatoloog.

Overige informatie

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
Contact

Heeft u vragen over de procedure voor de Mohs’ micrografische chirurgie? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie.
  • Polikliniek dermatologie: (010) 704 0110 (maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur)
Heeft u vragen over de reconstructie? Neem dan contact op met de polikliniek plastisch chirurgie.
  • Polikliniek plastische chirurgie: (010) 704 01 37 (maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur)
  • Verpleegafdeling van de plastisch chirurgie: (010) 703 32 46 of (010) 703 75 63 (bezoektijden van 11.00 tot 21.00 uur)
Bij een spoedgeval buiten kantoortijden belt u naar de spoedeisende hulp. Vraag naar de dienstdoend arts van dermatologie (na Mohs’ operatie) of plastische chirurgie (na reconstructie).
  • Spoedeisende hulp: (010) 704 01 45