Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Palliatieve bestralingsbehandeling

U bent door uw behandelend arts voor een korte palliatieve bestralingsbehandeling naar het Erasmus MC doorverwezen. Het doel van deze bestraling is het verminderen van klachten zoals pijn of bloedverlies. De behandeling bestaat meestal uit één, twee of vijf bestralingen. Deze bestralingen vinden op werkdagen plaats. Na de bestraling kunt u weer naar huis.

Download PDF

Voorbereiding

Begeleider
Het is wenselijk een familielid of kennis met u mee te laten komen naar het ziekenhuis. Samen kunt u de informatie beter onthouden en verwerken. Omdat er een wachttijd is voor het opstellen van het bestralingsplan, is het bovendien prettig als u dan gezelschap heeft. Mobiele telefoon Als u uw mobiele telefoon meeneemt, kunnen we u informeren wanneer het bestralingsplan eerder klaar is en u dus eerder bestraald kunt worden.

Pijnmedicatie
Wij vragen u de noodzakelijke (pijn)medicatie voor deze dag mee te nemen, zodat u deze op de gebruikelijke tijd kunt innemen.

Lunch
U kunt zelf een lunch meenemen of gebruikmaken van een lunchgelegenheid in het ziekenhuis.

Contrastmiddel
Soms krijgt u contrastmiddel via een bloedvat (in de arm) of als drank. Bent u allergisch voor contrastmiddel? Laat ons dit van tevoren weten.

Over de behandeling


Wat we gaan doen

U komt voor palliatieve bestraling. Daarvoor heeft u onder andere een gesprek met de arts. Wij plannen dit gesprek, de voorbereiding van de bestraling en de eerste bestraling zoveel mogelijk op één dag. Houdt u er rekening mee dat u bijna de hele dag in het ziekenhuis bent. U kunt er ook voor kiezen om alleen de voorbereiding voor de bestraling op deze dag te laten doen en de volgende dag terug te komen voor de bestraling. Soms kiest de arts ervoor u niet op dezelfde dag te bestralen, bijvoorbeeld als de voorbereiding voor het bestralingsplan meer tijd kost. Dit hoort u in het gesprek met de arts.

Wat is het?

U krijgt een behandeling met palliatieve bestraling.

Wat is het doel?

Het doel is het verminderen van klachten.

Verloop van de behandeling


Gesprek met de arts

Tijdens het gesprek met de arts krijgt u uitleg over het behandelplan, het aantal bestralingen, het doel van de behandeling en de eventuele bijwerkingen. Soms geeft de arts u een recept mee voor medicijnen tegen bijwerkingen. Na afloop van het gesprek brengt de arts u naar de bestralingslaborant.

Gesprek met de bestralingslaborant

De bestralingslaborant neemt met u de dag door en legt uit hoe de voorbereidingen en de bestraling verlopen. Ook neemt de laborant een aantal vragenlijsten af. Deze vragenlijsten gebruiken we om het effect van de behandeling na te gaan. Na afloop van het gesprek brengt de laborant u naar de CT-ruimte, voor de verdere voorbereiding.

Bestralingsmasker bij hoofd-halsbestraling
Als u bestraling krijgt op uw hoofd of hals, is het bijna altijd nodig een bestralingsmasker te maken. Dit is een kunststof masker waarmee uw hoofd tijdens de bestralingen gefixeerd wordt. Het doel hiervan is de bestraling zo nauwkeurig mogelijk te laten verlopen. Het maken van dit masker gebeurt in de mouldroom.

CT-scan
We maken een CT-scan om precies te bepalen welk gebied bestraald moet worden en hoe de bestraling uitgevoerd moet worden. Dit duurt ongeveer een half uur. Soms krijgt u contrastmiddel via een bloedvat (in de arm) of als drank. Bent u allergisch voor contrastmiddel? Geef dit dan van tevoren aan. Voor het maken van de CT-scan worden lijnen aangetekend op de huid. Dit gebeurt met een viltstift. Deze markering wordt zo nodig tijdens de behandeling bijgetekend. Bijna altijd worden ook enkele tatoeagepuntjes aangebracht in de huid. Als er een masker gemaakt is, worden de lijnen op het masker getekend en niet op de huid.

Bestralingsplan
De radiotherapeut stelt, samen met de laborant, het bestralingsplan op. Hij of zij geeft aan wat het doelgebied is en berekent de hoeveelheid straling die nodig is voor de behandeling. Daarna controleert een andere radiotherapeut het bestralingsplan. Voor deze voorbereidingen hebben we ongeveer drie tot vier uur nodig.

Wachttijd bestralingsplan
U kunt zelf bepalen hoe u de wachttijd doorbrengt. U kunt het ziekenhuis verlaten en bijvoorbeeld naar huis gaan, als u niet te ver weg woont. Ook kunt u in de wachtruimte blijven of naar een van de koffie- of eetgelegenheden gaan.

We raden u aan om het telefoonnummer van uw mobiele telefoon achter te laten. Soms is het bestralingsplan sneller klaar en kunt u eerder dan gepland met de bestraling beginnen.

Als u niet wilt of kunt wachten, kunt u dit altijd aangeven. U krijgt dan in principe de volgende dag de eerste bestraling.

Bestraling
In de loop van de middag vindt de bestraling plaats. De laboranten staan u zo goed mogelijk bij. De bestraling zelf duurt een paar minuten. U voelt of ziet er niets van. Na afloop kunt u naar huis.

Na de behandeling

Na de bestraling kunt u naar huis.

Medicatie
Op de polikliniek krijgt u zo nodig recepten mee tegen mogelijke bijwerkingen.

Bijwerkingen en complicaties


De reacties van het lichaam hangen samen met het gebied dat bestraald wordt.
Algemene reacties die na bestraling kunnen optreden zijn:
  • Vermoeidheid;
  • Meer behoefte aan slaap;
  • Minder eetlust.

Nazorg en controles

De dag na de bestraling belt de laborant u op om te horen hoe de bestraling is verlopen en of u last heeft van bijwerkingen. U kunt vragen stellen en krijgt advies. Na 4 weken neemt de radiotherapeut telefonisch contact met u op.

Natuurlijk kunt u zelf altijd contact opnemen, als er problemen zijn. U krijgt na de laatste bestraling een brief mee met contactgegevens. De coördinatie van uw verdere begeleiding en eventuele behandeling doet de arts in uw eigen ziekenhuis of uw huisarts. Wanneer er volgens deze arts aanleiding is voor een nieuwe bestralingsbehandeling, meldt hij of zij u daarvoor opnieuw bij ons aan.

Meer informatie


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.

Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704