Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Bestraling Cyberknife

Robotbestraling

Radiotherapie is één van de behandelmethodes om tumoren te behandelen of om klachten te verminderen. Het wordt ook wel bestraling genoemd. De Cyberknife is een robot bestralingstoestel dat heel precies kan bestralen.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Letterlijk betekent radiotherapie: behandeling met behulp van straling. Het is één van de methodes om tumoren te behandelen. De stralenbundel bestaat uit sterke röntgenstralen en is onzichtbaar. De straling wordt precies gericht op het gedeelte van het lichaam waar de straling nodig is.

De Cyberknife is een bestralingstoestel dat gemonteerd is op een robot. Deze robot kan in veel posities geplaatst worden waardoor de tumor precies bestraald kan worden. Een andere bijzondere eigenschap van de Cyberknife is de mogelijkheid om mee te bewegen met de ademhaling. Tumoren die bewegen door de ademhaling kunnen op deze manier uiterst precies bestraald worden. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd met behulp van röntgenfoto’s en zo nodig gecorrigeerd. Al deze opties zorgen ervoor dat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt.

Cyberknife bestraling Radiotherapie

 Hoe gaan we te werk?

De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

  • een gesprek met de radiotherapeut
  • het maken van een hulpmiddel 
  • het maken van een CT scan en/of MRI

Als u in aanmerking komt voor bestraling met de Cyberknife, wordt dit besproken in het gesprek met de radiotherapeut.

In de voorlichtingsfilm wordt de behandeling met de Cyberknife toegelicht.


Bij bestraling op de Cyberknife wordt vaak een hulpmiddel gebruikt zodat u stabiel ligt. In het gesprek met de radiotherapeut krijgt u informatie wat voor u nodig is. In de film kunt u zien hoe de hulpmiddelen gemaakt worden.

Het maken van een vacuummatras.

Het maken van een 3-punts masker.

Het maken van een twee delen masker.

Mogelijk wordt ter aanvulling op de CT scan een MRI-scan gemaakt. Ook zijn vaak markers nodig. U leest hierover meer in onderstaande folders:

Een behandeling varieert van 1 tot 15 bestralingen. De bestraling kan 20 minuten tot een uur duren. Het aantal bestralingen is afhankelijk van de aard en omvang van de tumor.

In één van de bestralingsruimtes staat een CT-scan, deze kan gebruikt worden om voor of na de bestraling een CT te maken.

Wat is het doel?

Het doel van radiotherapie is om tumorcellen te vernietigen. De tumor kan uiteindelijk geheel verdwijnen, dit wordt een curatieve behandeling genoemd. Op het moment dat genezing niet meer mogelijk is, wordt radiotherapie vaak toegepast om pijn of andere klachten te verlichten; dit wordt een palliatieve behandeling genoemd.

Voorbereiding

Voor het eerste bezoek bij uw radiotherapeut kunt u de voorlichtingsfilm bekijken en de folder lezen.

Tijdens dit bezoek krijgt u informatie over welke behandeling het beste voor u is en is er tijd om vragen te beantwoorden. Om voorbereid te zijn op uw afspraak, kunt u vooraf de vragen opschrijven. Het is aan te bevelen om iemand mee te nemen naar dit gesprek.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Gezien de duur van de bestraling, kan het liggen in dezelfde houding last geven. Op de Cyberknife is een relaxmaker (videobril) aanwezig, deze kan gebruikt worden om te ontspannen. De bril is niet bij elke behandeling bruikbaar.

Vermoeidheid is een bijwerking die regelmatig voorkomt. Het ontstaan van andere bijwerkingen hangt af van het bestralingsgebied en vindt alleen plaats op de lichaamsdelen waar bestraald wordt.

Thuis

Bijwerkingen van de bestraling nemen niet direct af na de laatste bestraling. Een veel voorkomende bijwerking van de bestraling is vermoeidheid. De reactie op de huid en slijmvlies nemen meestal nog iets toe. Deze en mogelijke andere bijwerkingen verdwijnen meestal een paar weken na beëindigen van de bestraling.

Indien nodig kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Wanneer neemt u contact op?

Indien u tijdens uw behandeling last heeft van bijwerkingen van de bestraling, kunt u dit overleggen met de radiotherapeutisch laboranten op het bestralingstoestel.

Daarnaast werken op de zorgpost van Radiotherapie verpleegkundigen, die speciaal opgeleid zijn voor zorg aan patiënten die bestraald worden en die kunnen adviseren bij bijwerkingen.

Voor alle dringende vragen buiten kantoortijden en tijdens het weekend kunt u contact opnemen met het Erasmus MC via het algemene telefoonnummer (010) 704 07 04 en vragen naar de dienstdoende radiotherapeut.

Resultaat

Het resultaat van de bestraling is de tumorcellen te doden, het verminderen van uw klachten en het verkleinen van de tumor. Bestraling werkt zeer lokaal, waardoor er alleen een resultaat verwacht mag worden op de plek waar de bestraling daadwerkelijk gegeven is. Het uiteindelijke effect van de bestralingsbehandeling wordt pas een aantal weken tot maanden na afloop bereikt.

Om dit resultaat te bespreken krijgt u een controle afspraak bij de radiotherapeut. Ook worden tijdens deze afspraak de eventuele bijwerkingen van de bestraling besproken.

De afspraak met de radiotherapeut is een aantal weken na de laatste bestraling, omdat het gevolg van de behandeling niet direct te meten is.

Met wie heeft u te maken?

Het specialisme radiotherapie is multidisciplinair en staat in verbinding met vele andere specialismes en centra.

Tijdens uw bezoek heeft u contact met verschillende radiotherapeuten en radiotherapeutisch laboranten. Daarnaast kunt u afhankelijk van uw behandeling contact hebben met een verpleegkundige of een mouldroommedewerker. 

Contact

Radiotherapie beschikt over 2 locaties. De behandelingen op de Cyberknife vinden altijd plaats in Rotterdam. 

Alle contactinformatie vindt u via deze link.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor