Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Bestraling hoofd-halsgebied

Radiotherapie is één van de behandelmethodes om tumoren te behandelen en klachten te verminderen. Het wordt ook wel bestraling genoemd.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Letterlijk betekent radiotherapie: behandeling met behulp van straling. Het is één van de methodes om tumoren te behandelen en symptomen en klachten te bestrijden. Radiotherapie kan de groei van tumoren stoppen omdat tumorcellen gevoelig zijn voor straling. Door bestraling worden eventueel achtergebleven tumorcellen gedood. De tumorcellen gaan dood terwijl de gezonde cellen zich herstellen.

De stralenbundel bestaat uit sterke röntgenstralen en is onzichtbaar. De straling wordt precies gericht op het gedeelte van het lichaam waar de straling nodig is.

Een behandeling met radiotherapie bestaat meestal uit meerdere bestralingen en kan variëren van 20 tot 35 keer. Het aantal bestralingen is afhankelijk van de aard en omvang van de tumor.

Het bestralingsapparaat dat gebruikt wordt, wordt een lineaire versneller genoemd.

De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

  • Een gesprek met de radiotherapeut
  • Het maken van een masker
  • Het maken van een CT-scan
  • Bestraling op een lineaire versneller

Tijdens de bestralingsperiode heeft u controle afspraken met de radiotherapeut.

In de algemene voorlichtingsfilm over de bestraling worden de verschillende onderdelen toegelicht.

In de folder leest u meer informatie.

Bij bestraling van het hoofd-halsgebied wordt een masker gebruikt. Tijdens het gesprek met de radiotherapeut krijgt u informatie over welk masker voor u nodig is. In de film kunt u zien hoe het masker gemaakt wordt:

Een 2-delen masker.

Een 3-punts masker.

Een 5-punts masker.

Het kan voorkomen dat ondanks de verschillende bestralingstechnieken waarover wij beschikken, het nodig blijkt te zijn om u met protonen te bestralen. Dit gebeurt alleen als het resultaat van protonenbestraling aantoonbaar beter is. Mocht dit het geval zijn dan verwijzen wij u in overleg naar het protonencentrum in Delft, Holland PTC.

Wat is het doel?

Het doel van radiotherapie is om tumorcellen te vernietigen. Radiotherapie wordt vaak gecombineerd met andere vormen van behandeling zoals bijvoorbeeld chemotherapie, een operatie of immunotherapie. Soms wordt de bestraling ook na een operatieve ingreep ingezet om er voor te zorgen dat mogelijk achtergebleven tumorcellen niet meer kunnen groeien; dit heet curatieve bestraling.

Voorbereiding

Voor het eerste bezoek bij uw radiotherapeut kunt u de voorlichtingsfilm bekijken en de folder lezen.

Tijdens dit bezoek krijgt u informatie over welke behandeling het beste voor u is en is er tijd om vragen te beantwoorden. Om voorbereid te zijn op uw afspraak, kunt u vooraf de vragen opschrijven. Het is aan te bevelen om iemand mee te nemen naar dit gesprek.

In sommige gevallen kan aansluitend na de afspraak met uw arts gestart worden met de voorbereiding van de behandeling (zoals een CT scan).

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Vermoeidheid is een bijwerking die regelmatig voorkomt. Probeer zoveel mogelijk uw normale dagritme aan te houden en uw conditie op peil te houden zolang dat mogelijk is. Ook komen reacties op de huid voor.

De radiotherapeut bespreekt hoe u het best kunt omgaan met de bijwerkingen en schrijft, indien nodig, medicijnen voor om de klachten te verminderen.

Bijwerkingen thuis

Bijwerkingen van de bestraling nemen niet direct af na de laatste bestraling. De reactie op de huid en eventueel slijmvlies neemt meestal nog iets toe. Het ontstaan van bijwerkingen hangt af van de plaats van het bestralingsgebied en vindt alleen plaats op de plekken waar u bestraald wordt. De bijwerkingen verdwijnen meestal pas na een paar weken soms maanden.

Indien nodig, kunt u contact opnemen met de secretaresse van uw behandelend arts.

Wanneer neemt u contact op?

Indien u tijdens uw behandeling last heeft van bijwerkingen van de bestraling kunt u dit overleggen met de radiotherapeutisch laboranten op het bestralingstoestel.

Daarnaast werken op de zorgpost van Radiotherapie verpleegkundigen die speciaal opgeleid zijn voor zorg aan patiënten die bestraald worden en die kunnen adviseren bij bijwerkingen.

Gedurende de behandeling heeft u ook afspraken met uw radiotherapeut waarin u de klachten van de behandeling kunt bespreken.

Voor alle dringende vragen buiten kantoortijden en tijdens het weekend kunt u contact opnemen met het Erasmus MC via het algemene telefoonnummer (010) 704 07 04 en vragen naar de dienstdoende radiotherapeut.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen? In deze folder over bestraling van het hoofd-halsgebied leest u de meest voorkomende vragen en antwoorden.

Met wie heeft u te maken?

Het specialisme radiotherapie is multidisciplinair en staat in verbinding met vele andere specialismes en centra.

Tijdens uw bezoek heeft u contact met verschillende zorgverleners, zoals de radiotherapeut en radiotherapeutisch laboranten. Daarnaast kunt u afhankelijk van uw behandeling contact hebben met een verpleegkundige of een mouldroommedewerker.

Tijdens uw behandeling heeft u te maken met een van onderstaande radiotherapeuten:

Contact

Alle contactinformatie vindt u via deze  link.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor