Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Ervaringsverhalen uit PATIO

Ervaringen met PATIO

 • Rob, een patiënt van PATIO die zijn gedachten en gevoelens heel mooi met gedichten uit kan drukken heeft het volgende opgeschreven:

  Gedicht Rob over PATIO

 • Bij de Rotterdamse Dimitra (54) is borstkanker geconstateerd en kort daarna ook uitzaaiingen in de lever. Nietsvermoedend ging zij op gesprek voor een chemobehandeling voor borstkanker. Dezelfde dag hoorde Dimitra dat er ook uitzaaiingen in de lever zijn gevonden. “Mijn geneesbehandeling werd direct een palliatieve behandeling. Ik word nu behandeld met een anti-hormonale therapie. De behandeling is levensverlengend met behoud van kwaliteit van leven”, vertelt Dimitra. Tussen de ziekenhuisafspraken door vindt Dimitra het fijn om even binnen te lopen bij Erasmus MC PATIO. In een persoonlijke quote vertelt zij er meer over "PATIO is een huiselijke plek waar je terecht kan als je kanker hebt. Of je nou uit wil huilen, zin hebt in gewoon even gezellig praten of behoefte hebt aan informatie... Ik voel me er altijd welkom."
 • Anoniem: "Ik heb met de ondersteuningsconsulent een gesprek gehad voor verwerking van mijn gedachtes. Je weet niet goed of het allemaal zo hoort te voelen en of je op de goede route zit.
  Horen dat 'het eigenlijk heel normaal is' had ik heel erg nodig. Er gebeurt zoveel in het eerste jaar na de diagnose dat het heel fijn is om een soort routeplanner te hebben want ik heb veel
  vluchtgedrag getoond in bepaalde fases van ontkenning naar acceptatie. Ik was erg op mezelf gericht. Daarnaast ga ik ook altijd even aan tafel zitten en een kopje koffie drinken en mijn
  verhaal doen."
 • Anoniem: "Ik kom vaak voor ondersteuningsconsulente Susan. Met haar heb ik wel 20 keer gepraat overangsten en de gevolgen van de ziekte van mijn man en ook gewoon algehele paniek in het leven. Ter ontspanning ook gewoon een kopje koffie drinken want voor mijn werk als taxi chauffeur ben ik hier vaak. Ook het ontmoeten van lotgenoten want als er mensen zitten
  praat ik ermee en het is heel fijn om te horen dat zij zich herkennen in je verhaal."’
 • Anoniem: "Voor een kopje koffie drinken en de gezelligheid en om met andere mensen in contact te komen hier. Ook bij de ondersteuningsconsulent geweest voor het bespreken van verdriet die je niet ergens anders kwijt kunt in je omgeving en je kunt zoeken naar antwoorden op vragen die je hebt."
 • Anoniem: ’‘Sfeer en vriendelijke ontvangst zijn beter dan de wachtkamer. Even lekker koffie drinken en gelijkgestemden ontmoeten en mijn verhaal delen. De wachttijden zijn afwisselend dus ik zit liever hier op het gemak."
 • Anoniem: "Met de ondersteuningsconsulente praten na de behandeling voor een luisterend oor. Ter ontspanning heb ik workshops gevolgd zoals een workshop muziek, bloemschikken, blije
  taarten maken, kopje koffie drinken en een deel verwerking door ontspanning."
 • Anoniem: "Tussen de afspraken door even naar Patio om een kopje koffie te drinken en even je verhaal kwijt te kunnen aan vrijwilligers, zij bieden een luisterend oor. Ook heb ik een kussentje gehad voor het slapen en heb ik tips gehad over speciale koelzalf die helpt bij de bestraling."
 • Anoniem: "Ik heb op de afdeling 2 keer per week muziektherapie en 1 keer per week kunstzinnige therapie gehad de afgelopen 4 weken. Ook heb ik een Xbox geleend."
 • Reactie van Wil:
  ‘Ik vind het heel mooi dat PATIO er is. Het is jammer dat er nog niet meer gebruik van gemaakt wordt. Je bent even een andere omgeving dan in het ziekenhuis en het geeft je daardoor wat afleiding. Ook doe ik graag mee aan de workshop bloemschikken.’
 • Reactie van Sulamie:
  ‘Ik vind het een hele prettige omgeving en het is fijn om zomaar binnen te kunnen lopen voor een kopje koffie of bijvoorbeeld in mijn geval voor de maandelijkse workshop Kunstzinnige therapie. Ik vond het ook heel fijn dat er een verwendag is georganiseerd.
 • Anoniem: ‘Ik ben ter kennismaking binnengestapt, toen heb ik een gesprek gehad met de ondersteuningsconsulente. Dit was op advies van de internist om langs te gaan omdat de prognose gunstiger is geworden. In dat gesprek heb ik handvatten gevraagd over ‘omgaan met leven’ en heb ik een uitnodiging gehad voor het bijwonen van workshops.’
 • Anoniem: ‘Door het lange wachten bij de dagbehandeling ben ik binnengestapt bij PATIO, sindsdien wacht ik tussen afspraken door bij PATIO. Hier kan je een kopje koffie of thee drinken, ontspannen, niet aan de ziekte denken of juist even mopperen en slapen in de stoelen voor.’
 • Anoniem: ‘Voorheen had ik geen verwachtingen, uit nieuwsgierigheid ben ik hier geweest maar wist niet goed wat te verwachten. Het bezoek heeft voldaan aan de verwachtingen omdat je hier kan praten met mensen die je begrijpen.’

Het verhaal van Joris van der Rijt

In de onderstaande video vertelt patiënt Joris van der Rijt waarom hij vindt dat PATIO er moet komen. Luister naar zijn verhaal.

Ervaringen met onze therapieën

Kunsttherapie

“Kunstzinnige therapie was voor mij het lichtpuntje in de week. Ik plande mijn bezoek er omheen, keek er naar uit en op terug. Nu, een jaar later, is het fijn om samen terug te blikken op de periode in het ziekenhuis en de ervaring met de kunstzinnige therapie. Terugblikken, stil staan in het hier en nu en vooruitkijken; dit geeft een bepaalde rust.”

Diane Flach, 13-02-2020

Maskerproject kunsttherapie

“Vanaf het moment van de diagnose speelden er allerlei emoties een rol, maar had ik ook direct het vertrouwen dat het goed zou komen. Ik had het gevoel dat ik in Nederland in het Erasmus MC in goede handen zou zijn.

Door het masker kunstzinnig te verwerken, kon ik terugkijken op alle gevoelens en emoties, maar ook op de bronnen van kracht en hoop. Dit heeft me gesteund om het in mijn leven een plekje te geven.”

Alida, nov.’18 – mei ‘19

Muziektherapie

Een tekst vanuit een boekje “Als je toegeeft, grijpt het je” van Inge Versteeg, waarin een patiënt haar ervaring met muziektherapeut Marcella heel mooi beschrijft. 

'Muziek
Natuurlijk vertel ik over mijn muziekinstrument de Kora. Een Afrikaanse harp met 26 snaren. Tenslotte kan ik weer praten en weet men dan ook. Er wordt een muziektherapeut geregeld en een aanbod om te schilderen. Heerlijk heb ik zin in!

De muziektherapeut komt met een lier. Ook een mooi snareninstrument. Zij speelt en zingt voor mij en ik ben onder de indruk. Het is fantastisch. Uiteraard komt de Kora ter sprake en de ideeen worden geboren. Als ik helemaal hersteld ben zal ik contact met haar opnemen. Wij gaan dan samen werken aan een workshop muziek in de PATIO van het ziekenhuis. Ik heb er nu al zin in!

Later komt zij terug en er is nog een tweede persoon bij met een gitaar. Ze zingen en ik raak ontroerd en huil. Huilen kan nu want ik heb geen canule meer. Het raakt mijn ziel en ik ben heel gelukkig dat ik even vergeten was waarom ik hier ben. Er is goede hoop voor de toekomst. Muziek is zo helend!

 

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks