Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Muziek- en kunstzinnige therapie

U kunt onze therapeuten een berichtje sturen via patio@erasmusmc.nl.

Anneke Naaijkens, muziektherapeut

Tijdens muziektherapie ben je samen met je therapeut met muziek bezig. Dat kan op allerlei manieren: door samen naar muziek te luisteren, muziek te maken of te zingen. De muziektherapeut kan ook voor jou zingen, of muziek voor je maken. Voor muziektherapie hoef je niet muzikaal te zijn. Ook ervaring met muziek maken is niet nodig. De therapeut stemt de sessies af op jouw behoeften.

Muziektherapie geneest geen kanker. Het kan je wel helpen om de gevolgen van het ziek-zijn op een andere manier te beleven, zodat je hier minder last van hebt.

Muziektherapie kan helpen bij:

  • angstige gedachten en gevoelens
  • depressieve gevoelens en gedachten
  • stemmingswisselingen

Ook kan muziektherapie helpen om te ontspannen en ervoor zorgen dat je minder last hebt van spanning, stress en pijn. Of je troost, steun of nieuwe kracht geven.”

Mijn naam is Anneke Naaijkens-Doek, als muziektherapeut werk ik voor PATIO Erasmus MC op de afdelingen hematologie, interne oncologie en incidenteel op de IC en overige afdelingen. Ik bezoek patiënten op hun kamer om hen door muziek ruimte te bieden voor het uiten van gedachten en gevoelens, ontspanning te vinden of af te leiden van pijn en piekers. Ook gebruik ik muziek als middel om positieve ervaringen op te doen, die vertrouwen en hoop bieden.

Naast muziektherapie voor patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn, bied ik bij PATIO ook sessies aan voor patiënten die poliklinisch behandeld worden. Mijn werkdagen zijn dinsdag en donderdag. Je kunt me (via je verpleegkundige) een berichtje sturen op patio@erasmusmc.nl of j.naaijkens-doek@erasmusmc.nl.

 

 

Wike de Klerk, Vaktherapeut Beeldend

Mijn naam is Wike de Klerk (1967) en sinds 2007 werkzaam als vaktherapeut beeldend. Sinds februari 2022 ben ik voor PATIO binnen het Erasmus MC werkzaam op de afdelingen hematologie, interne oncologie en soms op de neurologie. Daar bezoek ik patiënten op hun kamer om met behulp van tekenen of schilderen, ruimte te bieden aan gevoelens van spanning, angst, verdriet of verveling. We kunnen dan samen naar de tekening kijken en een gesprek hebben over wat iemand bezig houdt.

Een andere mogelijkheid is om uit te gaan van wat iemand nu het meest nodig heeft; draagkracht? Optimisme? Vrolijkheid of troost? Welk beeld past daar dan bij? Dat beeld kan vervolgens getekend of geschilderd worden en tegenover het bed gehangen worden zodat de maker er vaak naar kan kijken.

Tekenervaring of –talent is niet nodig. Nieuwsgierig zijn naar wat tekenen of schilderen je kan opleveren is wel gewenst. Je hoeft ook niet van tevoren te weten wat je “moet” tekenen. Ik kan je op weg helpen.

Mijn werkdagen zijn op maandag en donderdag en ik kom dan graag bij je langs op de kamer om kennis te maken. Elkaar ontmoeten in PATIO is natuurlijk ook mogelijk. 


Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks