Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Aangezichtspijn

De behandelend arts van het centrum voor pijngeneeskunde heeft met u besproken dat de pijnklachten van de aangezichtszenuw (nervus trigeminus) behandeld gaan worden met een zenuwblokkade. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Download PDF

Aangezichtspijn (trigeminus neuralgie)

Pijn in het aangezicht kan veroorzaakt worden door spontane elektrische ontladingen in de zenuwknoop van de aangezichtszenuw. Deze knoop heet het Ganglion van Gasser. Deze zenuwknoop ligt tussen de schedelbasis en de hersenen met drie vertakkingen naar gebieden in het gezicht, de 1e tak gaat naar het voorhoofd, de 2e tak naar de bovenkaak en de 3e tak naar de onderkaak (zie afbeelding).

Anatomie hoofd aangezichtspijn

Doel van de behandeling

De voorgestelde blokkade is bedoeld voor de behandeling van pijnklachten in de aangezichtszenuw, die niet of onvoldoende reageren op medicatie, of waarbij medicatie te veel bijwerkingen geeft. Meestal wordt geprobeerd met een warmtebehandeling de zenuwknoop zo te beïnvloeden dat de spontane pijnscheuten verminderen.

Afspraak voor behandeling


Het secretariaat van het centrum voor pijngeneeskunde zal met u een datum en tijdstip afspreken wanneer de behandeling plaats kan vinden. Als blijkt, dat u voor de gemaakte afspraak verhinderd bent, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk telefonisch contact op te nemen.

Voorbereiding voor de behandeling


Nuchter zijn

Voor uw operatie moet u nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.
6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Ligt u de dag voor de operatie al in het ziekenhuis? Dan vertelt de verpleegkundige hoe laat u nuchter moet zijn.

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit altijd met uw arts. Sommige medicijnen mag u rond de operatie niet innemen. Moet u de medicijnen innemen? Dit mag altijd met een slokje water. Ook in de tijden dat u nuchter moet zijn.

Meer informatie over nuchter zijn bij een operatie leest u in de folder “Nuchter rondom een operatie

Medicijnen


Op de dag van opname neemt u uw medicijnen die u normaal gebruikt in met een klein slokje water. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u voor de behandeling tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. De behandelend arts heeft het volgende met u besproken:

 • NSAID
 • Ascal / Acetylsalicylzuur
 • Plavix
 • Acenocoumarol
 • Marcoumar
 • DOACs
 • _____ dagen voor de behandeling stoppen met de aangekruiste medicijnen
 • Doorgaan met de aangekruiste medicijnen
De dag na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners beginnen, tenzij uw arts anders voorschrijft. Eventueel zal de behandelend arts voor u een aanvullend laboratorium onderzoek aanvragen op de dag van behandeling. De uitslag is dan bepalend voor het wel of niet doorgaan van de behandeling.

Zwangerschap

Wanneer u zwanger bent raden wij u aan om contact met ons op te nemen. U hoort dan of de behandeling wel of niet door kan gaan.

Allergie


Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, röntgencontrast en/of huidontsmettingsmiddelen zoals jodium? Waarschuw ons dan.

De behandeling

Na een intake gesprek met de verpleegkundige, wordt u gevraagd een operatiehemd aan te trekken en plaats te nemen op bed. Tijdens de behandeling mag u geen sieraden (waaronder piercings) en/of make-up dragen. Een eventuele gebitsprothese moet voor de behandeling verwijderd worden. Als u aan de beurt bent, wordt u met bed en al naar de operatiekamer op de tweede verdieping gebracht waar de behandeling plaatsvindt.

Op de operatiekamer is naast uw behandelend arts een volledig team aanwezig met ieder een eigen taak tijdens de gehele procedure. Het kan voorkomen dat er ten behoeve van het onderwijs meerdere personen op de kamer staan om mee te kijken.

De verpleegkundige zal u helpen de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel.

Via een dun slangetje in de neus krijgt u zuurstof toegediend. Tijdens de procedure ligt u op de rug. U wordt aangesloten aan een monitor voor continue controle van uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed. Vervolgens krijgt u een infuusnaald waardoor een slaapmiddel wordt ingespoten. Terwijl u slaapt zal de behandelend arts met behulp van röntgendoorlichting nauwkeurig de plaats bepalen voor de behandeling. De huid wordt verdoofd ter hoogte van de mondhoek aan de aangedane zijde, waarna een naald tot aan de juiste tak van de zenuw wordt geplaatst.

Vervolgens wordt u wakker gemaakt. Ter controle van de juiste positie van de naald worden er elektrische stroompjes over de naald toegediend. Dit wordt gedaan met een drukkende en een tikkende stroom. Dit doet in principe geen pijn. Aan u wordt gevraagd aan te geven wanneer u de drukkende en tikkende stroom gaat voelen. Vanwege de steriliteit mag u het alleen maar vertellen en niet aanwijzen (dit wordt opnieuw uitgelegd op de dag van behandeling). Als de naald goed staat, wordt u opnieuw in slaap gemaakt en vindt de warmtebehandeling plaats aan de punt van de naald.

De gehele behandeling duurt 15-30 minuten. Na de procedure wordt u wakker gemaakt, op een bed geholpen en naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht. Uw begeleider mag vanwege de privacy van andere patiënten niet mee naar de operatiekamer of de uitslaapkamer.

Na de behandeling

Na de behandeling verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Als alles in orde is gaat u terug naar de kliniek. Daar krijgt u na verloop van tijd wat te drinken en eten aangeboden. Als u voldoende hersteld bent mag u naar huis. Het is niet toegestaan om zonder begeleiding naar huis te gaan. U moet er dus voor zorgen dat iemand u naar uw huis kan begeleiden. Als u met de auto komt, mag u niet zelf de auto terug naar huis besturen.

Ontslag


Uw behandelend arts zal met u afspreken wanneer u voor de controle terugkomt.

De arts heeft een samenvatting van de behandeling opgeschreven in uw elektronisch patiëntendossier. U kunt deze samenvatting terugvinden in Mijn Erasmus MC.


Resultaat


Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is meestal pas na dagen tot weken goed te beoordelen. Het is echter mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten merkt. Indien u eerder medicatie gebruikte voor de behandeling van de aangezichtspijn wordt deze, indien mogelijk, afgebouwd in overleg met uw behandelend arts.

Veel patiënten ervaren na de behandeling enige napijn. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen, zoals paracetamol (volgens bijsluiter) of uw eigen pijnstillende medicatie. De napijn kan enkele weken aanhouden, maar is vrijwel altijd van tijdelijke aard.

Complicaties

Uw behandelend arts zal de behandeling zorgvuldig uitvoeren. Toch bestaat er een geringe kans op complicaties:
 • Heel zelden kan de behandeling leiden tot hersenvliesontsteking. Hierbij ontstaat binnen een tijdsbestek van 6 uur hoge koorts, hoofdpijn en nekstijfheid. In dat geval moet zo snel mogelijk een behandeling met antibiotica worden gestart. Neemt u bij het ontstaan van koorts (meer dan 38,5 °C) en/of bovengenoemde verschijnselen direct contact met ons op of met uw huisarts (’s avonds, ’s nachts en in het weekeinde neemt u contact op met de spoedeisende hulp van het Erasmus MC).
 • Als mogelijke neveneffect kan een lichte gevoelsvermindering optreden in het gebied van de behandelde zenuw of in de omgeving van een naburige tak. Zelden zou daarbij een verergering van de klacht kunnen optreden.
 • Een zeldzame, maar vervelende complicatie, is een gevoelsvermindering van het hoornvlies.

Wanneer contact opnemen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen aan uw arts of verpleegkundige? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe kunt u contact opnemen?

Secretariaat van het Centrum voor Pijngeneeskunde: (010) 704 01 40 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur).
 • Centrumlocatie: kies optie 1
 • Locatie Oude Haven: kies optie 2