Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

AMS sfincter operatie

Het plaatsen van een kunstmatige sluitspier voor de blaas tegen ongewenst urineverlies

Download PDF

Bij een AMS sfincter operatie plaatsen we een kunstmatige sluitspier. Dit vermindert ongewenst urineverlies.

Kunstmatige sluitspier

Als de blaas zich vult met urine, sluit de sluitspier de blaas normaal gesproken af. Wanneer de sluitspier ontspant, kunt u plassen. Als de sluitspier niet of deels niet werkt, kunt u urine verliezen. Dit heet urine-incontinentie.

De kunstmatige sluitspier kan urine-incontinentie verhelpen. Dit gebeurt door de functie van de sluitspier na te bootsen. Om de kunstmatige sluitspier te laten ontspannen, plaatsen we een pompje in de balzak. Dit pompje is aangesloten op een manchet en op een ballon. Als de manchet gevuld is met vloeistof, drukt het de plasbuis dicht. Als u wilt plassen, drukt u een aantal keer op het pompje. De plasbuis opent zich, doordat u de vloeistof uit de manchet naar de ballon pompt.

Voorbereiding

Voordat u geopereerd wordt, is het belangrijk het volgende te bespreken met de specialist:

  • Het gebruik van bloedverdunners of andere medicatie.
  • Overgevoeligheid voor medicatie, latex, jodium, etc.
  • Eventuele vragen die u heeft.
De operatie wordt ingepland via het opnamebureau. Zij melden u de datum van de operatie. Dit gaat buiten uw specialist om. U dient zelf voor vervoer te zorgen.

Verloop van de operatie

We voeren de AMS sfincter operatie uit onder algehele narcose. U ligt op uw rug met uw benen in beensteunen. In de onderbuik en onder het scrotum maken we een kleine snede. Via de buiksnede plaatsen we de ballon. Via de snede onder het scrotum plaatsen we de manchet rondom de plasbuis. Tot aan de volgende ochtend krijgt u een katheter.

Na de operatie

U overnacht 1 nacht op de verpleegafdeling. De ochtend na de operatie verwijderen we de katheter. We controleren dan of u genoeg kunt uitplassen. Als u niet genoeg kunt uitplassen, kan de specialist opnieuw een katheter inbrengen. U gaat dan met katheter naar huis. Na ongeveer een week verwijderen we de katheter op de polikliniek Urologie.

6 weken na de operatie brengt u een bezoek aan de polikliniek. Dan activeren we de AMS sfincterprothese. Tot aan dit bezoek gebruikt u incontinentiemateriaal.

Leefregels voor thuis

Voor een goed herstel zijn een aantal leefregels belangrijk. U vindt deze leefregels in ‘Leefregels na het plaatsen van een sfincter prothese'.

Complicaties

  • Na de operatie kunt u last hebben van een blauwe plek, zwelling en pijn.
  • Er is een kleine kans op infectie. Een infectie behandelen we allereerst met antibiotica. Als dit niet helpt, kan het zijn dat de AMS sfincterprothese verwijderd moet worden. Na ongeveer 3 maanden kan de operatie opnieuw plaatsvinden.
  • Tijdens de operatie raakt de uroloog de plasbuis zelden. Als uw plasbuis beschadigt, krijgt u kort een verblijfskatheter.

Wanneer contact opnemen?

In ‘Leefregels na het plaatsen van een sfincter prothese’ leest u wanneer u contact met ons op moet nemen.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek urologie of de verpleegkundige. Houd uw patiëntnummer of geboortedatum bij de hand.

Contact

  • Polikliniek urologie (maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30): (010) 704 02 46
  • Mail voor niet-dringende vragen naar: uroverpleegkundige@erasmusmc.nl
  • Spoed Eisende Hulp (’s avonds en in het weekend): (010) 704 01 45