Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Antrumperforatie - Nazorg

Download PDF
U bent op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie geweest voor een operatieve ingreep in de mond. In deze folder treft u informatie en aanwijzingen aan die van belang zijn na deze behandeling.


 • de neus niet te snuiten
 • geen druk te zetten (bijvoorbeeld ballonnen opblazen of zware dingen tillen)
 • de neus niet te snuiten
 • geen druk te zetten (bijvoorbeeld ballonnen opblazen of zware dingen tillen)


 • Bloedverlies


  De eerste dagen kunt u wat bloed verliezen bij de operatiewond of uit het neusgat aan de kant waar u bent geopereerd. Dit is niet verontrustend.

  Bij een hevige bloeding die niet te stelpen is nadat u 30 minuten heeft dichtgebeten op een gaas of doek, verzoek wij u om contact op te nemen met de polikliniek Mondziekten,
  Kaak- en Aangezichtschirurgie.

  Pijn


  U kunt het beste met de pijnstilling beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt (ongeveer 1 uur na de behandeling). Gebruikt u bij voorkeur paracetamol en/of het recept dat u heeft meegekregen. Mocht de pijn na 2 tot 3 dagen erger in plaats van minder worden, dan is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

  Zwelling


  Het zwellen van de wang of lip na behandeling met daarbij een blauwe plek is een normaal verschijnsel. Tussen de derde en de vijfde dag na de behandeling is dit vaak het ergst, daarna moet het afnemen. U kunt het zwellen tegengaan door de eerste uren na de ingreep de wang te koelen met een plastic zak met ijsblokjes. Afhankelijk van de behandeling kunt u zich een aantal dagen minder prettig voelen.

  Mondhygiëne


  Het is van het grootste belang om uw mond zo schoon mogelijk te houden door 2 keer per dag de tanden te poetsen met een tandenborstel en tandpasta. Vanaf de eerste dag na de behandeling kunt u dit aanvullen met het spoelen van de mond met chloorhexidine 0,1%.

  Roken


  Wij raden u sterk aan niet te roken. Dit verstoort de wondgenezing en geeft een grote kans op wondinfecties.

  Voeding


  Probeert u zo normaal mogelijk te eten. U hoeft zeker geen maaltijden over te slaan.

  Hechtingen


  Meestal wordt er gebruikt gemaakt van oplosbare hechtingen. Mochten er hechtingen verwijderd dienen te worden dan zal dit bij de volgende afspraak worden gedaan.

  Wanneer moet u contact opnemen met de polikliniek?


  Wij verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie als u:

  • zich ziek voelt
  • koorts heeft boven de 39 graden Celsius
  • het gevoel heeft niet meer te kunnen slikken
  • een zwelling heeft die na een aantal dagen toeneemt in plaats van afneemt
  • als de genezing niet verloopt zoals de kaakchirurg u heeft verteld (het is niet nodig om uw huisarts of tandarts hierover te raadplegen)

  Vragen


  Heeft u nog vragen, belt u dan met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.
  Secretariaat polikliniek: (010) 704 01 27