Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bijniermerg-scan

I-123-MIBG

Download PDF
Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door. Belangrijk

Voorbereidingen


Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Sommige medicijnen kunnen het onderzoek beïnvloeden. Zou u de bijlage willen bekijken en contact op willen nemen met de afdeling indien u 1 of meer van deze middelen gebruikt? Zou u tevens een overzicht van de medicijnen die u gebruikt mee willen nemen op de dag van het onderzoek?

Waarom moet u op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit


Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Het onderzoek


Dit onderzoek bestaat uit twee afspraken. Op dag 1 krijgt u eerst een medicijn (kaliumjodide) oraal toegediend. Dit medicijn dient als bescherming voor uw schildklier. We laten het medicament ongeveer 30 minuten inwerken. Vervolgens krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof wat via een bloedvat in de arm wordt toegediend.

Op dag 2 wordt er gedurende 40 minuten een scan gemaakt waarop het hele lichaam komt te staan. Daarnaast wordt er een driedimensionale (genaamd SPECT-CT) scan gemaakt van 30 minuten. U ligt daarbij op een smal bed, terwijl twee camera’s langzaam rondom een specifiek gebied van het lichaam draaien. Het is erg belangrijk dat u goed stil ligt, ook wanneer tussendoor het bed verschuift.


Duur


Het onderzoek duurt op dag 1 ongeveer 45 minuten en op dag 2 ongeveer 1,5 uur, inclusief wachttijd. Tijdens het onderzoek is het mogelijk naar uw eigen muziek te luisteren via een koptelefoon. Uw dient de benodigde geluidsapparatuur zelf mee te brengen.


Na het onderzoek


U kunt na het onderzoek naar huis, school of naar uw werk gaan, tenzij u andere onderzoeken of afspraken heeft in het ziekenhuis.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Zou u het willen melden bij de balie indien u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan kunnen wij u een brief meegeven, waarin wordt uitgelegd dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

Zwangerschap of borstvoeding


Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider


U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704


Bijlage


Neem contact op indien u 1 of meer van deze middelen gebruikt.

AmisulprideMirtazepine
AmitriptylineModafinil
AmlodipineNicardipine
AmoxapineNifedipine
Amphetamines, bijv. dexamfetamineNimodipine
AtomoxetineNisoldipine
BambuterolNorepinephrine
BenperidolNortriptyline
BretyliumOlanzapine
BrimonidineOrciprenaline
CaffeineOxymetazoline
ChlorpromazinePericyazine
ClomipraminePerphenazine
ClozapinePhenoxybenzamine (alleen intraveneus)
CocainePhenylephrine
DiltiazemPhenylephrine
DipivefrinePimozide
DobutaminePipotiazine
DopamineProchlorperazine
DopexaminePromazine
Dosulepin (dothiepin)Promethazine
DoxepinPseudoephedrine
EformoterolQuetiapine
EphedrineReboxetine
EphedrineReserpine
FelodipineRisperidone
FenoterolSalbutamol
FlupentixolSalmeterol
FluphenazineSertindole
GuanethidineSulpiride
HaloperidolTerbutaline
ImipramineThioridazine
IsradipineTramadol
LabetalolTrazolone
LacidipineTrifluoperazine
LercanidipineTrimipramine
LevomepromazineVenlaflaxine
LofepramineVerapamil
MaprotilineXylometazoline
MetaraminolZotepine
MethylphenidateZuclopenthixol
Mianserin