Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Biopsie van de borst onder mr-geleiding

Radiologie

Download PDF
Bij een biopsie halen we een aantal stukjes weefsel uit de borst weg met behulp van een dikke naald. Uw borst is hierbij plaatselijk verdoofd. Omdat bij u de afwijking alleen tijdens een MRI onderzoek zichtbaar is, gebeurt dit tijdens een (verkort) MRI onderzoek.

Voorbereiding


Voorbereiding thuis
Wilt u op de dag van de mammografie uw bovenlichaam en in het bijzonder de borsten, niet insmeren met olie of bodylotion? Dit maakt het comprimeren (platdrukken) van de borst moeilijk.

Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan van te voren met uw specialist of u hier tijdelijk mee moet stoppen.

Rugklachten
Heeft u rugklachten of andere lichamelijke problemen waardoor u niet of niet lang op uw buik op de tafel kunt liggen? Bespreek dit dan van tevoren met uw behandelend arts.

Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Waarom een MR-geleide biopsie?
Uw behandelend arts heeft in overleg met de radioloog besloten dat het nodig is om een plekje in uw borst nader te onderzoeken. Ook al zijn er foto’s gemaakt en/of een echo met een punctie gedaan, er is toch nog onzekerheid over de aard van een bepaalde afwijking in uw borst. Om te weten te komen wat er precies aan de hand is, heeft uw behandelend arts u voor een biopsie naar radiologie doorverwezen.

Verloop van het onderzoek


De radiodiagnostisch laborante haalt u op uit het wachtgebied en brengt u naar het kleedhokje. U kunt uw bovenlichaam ontbloten en eventuele sieraden om uw hals afdoen. Daarna vraagt de radiologisch laborant u om binnen te komen en legt samen met de radioloog uit wat er gaat gebeuren.

Constrastmiddel
Nadat bij u een infuus is ingebracht, vraagt de laborant u op uw buik op de MRI tafel te gaan liggen zoals u eerder heeft meegemaakt tijdens het MRI-onderzoek van de borsten. We ontsmetten de borst waaruit we wat weefsel halen en klemmen deze licht vast om de borst tijdens de procedure goed op dezelfde plaats te houden. Vervolgens krijgt u een kort MRI-onderzoek waarbij u contrastmiddel krijgt toegediend.

Verdoving

Daarna kijken we of de afwijking goed zichtbaar is en of de biopsie mogelijk is. Als dit het geval is, berekenen we door middel van de computer de plaats van het biopt. We verdoven de huid en de plaats van de biopten dieper in de borst, de prik kan even pijnlijk zijn. Daarna gaat de verdoving snel werken. De radioloog controleert de verdoving.

Biopsie

Omdat het moeilijk is om met een wat dikkere naald door de huid te prikken, maakt de radioloog met het puntje van een operatiemesje een sneetje ter grootte van enkele millimeters in de verdoofde huid. U voelt wel dat men in uw borst bezig is, pijn mag u echter niet voelen. Is het wel pijnlijk, zegt u dit dan tegen de radioloog of de laborante. Voordat de radioloog daadwerkelijk de weefselstukjes uit de borst neemt, maken we ter controle een proefopname. Vervolgens wordt een naald ingebracht om stukjes weefsel aan te zuigen en af te snijden.

Marker
Zodra er voldoende weefselstukjes zijn uitgenomen, bekijkt de radioloog of deze geschikt zijn voor laboratoriumonderzoek. Daarna bepaalt de radioloog of er een marker (een markering) geplaatst wordt in de borst op de plaats waar de weefselstukjes zijn weggenomen. Deze permanente kleine metalen markering is zichtbaar op een MR, mammogram en gedurende 3 weken ook op een echo.

Hierna drukken wij de borst af om (zo goed mogelijk) een bloeduitstorting te voorkomen en verbinden de borst met een paar kleine hechtpleistertjes over het sneetje om het wondje dicht te houden. Daaroverheen gaat een grotere pleister.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een uur. De laborante en de radioloog houden u tijdens het hele onderzoek goed op de hoogte en informeren of het goed met u gaat.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Douchen
U mag tot alle pleisters eraf gaan (na 5 dagen) wel douchen, maar niet in bad omdat dit laatste de doorbloeding in de borst bevordert en kans geeft op een nabloeding.

Pijnmedicatie
Na het onderzoek ontstaat er een bloeduitstorting in de borst. Om de pijn te bestrijden kunt u paracetamol nemen. Wacht met het innemen van de paracetamol niet tot de pijn begint, maar neem het direct in als u thuis komt. Als u paracetamol niet kunt verdragen, kunt u in overleg met uw behandelend arts een andere pijnstiller nemen. U mag geen aspirine gebruiken want dit verdunt het bloed.

Om de bloeduitstorting tegen te gaan, kunt u ijsblokjes in een plastic zakje of ijspakkingen uit de diepvries in een handdoek draaien en op uw borst leggen.

De uitslag


De uitslag krijgt u van uw behandelend arts die daarvoor al een afspraak met u gemaakt heeft.