Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Biopsie van de borst(en) onder röntgengeleiding

Download PDF
Bij een biopsie onder röntgengeleiding nemen we een aantal stukjes weefsel weg uit uw borst met behulp van een dikke naald die we onder röntgengeleiding inbrengen.


Voorbereiding


Voorbereiding thuis
Wilt u op de dag van de mammografie uw bovenlichaam en in het bijzonder de borsten, niet insmeren met olie of bodylotion? Dit maakt het comprimeren (platdrukken) van de borst moeilijk.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan van te voren met uw specialist of u hier tijdelijk mee moet stoppen.

Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Waarom biopsie onder röntgengeleiding?
Het kan zijn dat uw behandelend arts in overleg met de radioloog heeft besloten dat het nodig is om een plekje in uw borst nader te onderzoeken. Ook al zijn er foto’s gemaakt en/of een echo met een punctie gedaan, toch kan er nog onzekerheid blijven bestaan over de aard van een bepaalde afwijking die in uw borst wordt aangetroffen. Om te weten te komen wat er precies aan de hand is, kan uw behandelend arts u naar radiologie doorverwijzen voor een biopsie onder röntgengeleiding.

Verloop van het onderzoek


De laborant haalt u op uit het wachtgebied en brengt u naar het kleedhokje. U mag uw bovenlichaam ontbloten en eventuele sieraden om uw hals af doen. Daarna vraagt de laborant u binnen te komen en vertelt wat er gaat gebeuren.

Foto’s
U zit in een stoel voor het mammografie apparaat. Wij klemmen uw borst vast zoals bij de mammografie en maken een proeffoto om te controleren of het te onderzoeken gebied binnen het kader valt. Als dat het geval is, maken we 2 foto’s. Aan de hand van deze foto’s kan de computer uitrekenen op welke diepte we in de borst de biopten moeten nemen.

Biopsie
De radioloog geeft op de computer aan uit welke plekken hij of zij een biopt wil nemen. Daarna ontsmetten wij de huid van uw borst met alcohol en verdoven we de huid op de plaats waar de naald wordt ingebracht. De verdovingsprik kan even pijnlijk zijn, daarna gaat de verdoving snel werken. De radioloog controleert de verdoving. U voelt wel dat men in uw borst bezig is, pijn mag u echter niet meer voelen. Vervolgens brengen wij de naald in uw borst en maken foto’s om te controleren of de naald daadwerkelijk goed zit. Als dit zo is, dan beginnen we met het nemen van de biopten. De naald blijft in uw borst zitten, draait rond en neemt een aantal biopten (meestal 6). Daarna bekijkt de radioloog de biopten.

Marker

Als er voldoende weefselstukjes zijn uitgenomen en de radioloog ze geschikt vindt voor laboratoriumonderzoek, laten we een hele kleine metalen marker in uw borst achter. Zo kunnen we later de plek terugvinden. Hierna maken we nog een controlefoto en verbinden uw borst met enkele kleine hechtpleistertjes over het sneetje met daaroverheen een grotere pleister.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Pleisters
Alle pleisters mogen er na 5 dagen af.

Douchen

U mag tot alle pleisters eraf gaan (na vijf dagen) wel douchen, maar niet in bad omdat dit laatste de doorbloeding in de borst bevordert.

Pijnmedicatie
Na het onderzoek ontstaat er een bloeduitstorting in de borst. Om de pijn te bestrijden kunt u paracetamol nemen. Wacht met het innemen van de paracetamol niet tot de pijn begint, maar neem het direct in als u thuis komt. Als u paracetamol niet kunt verdragen, kunt u in overleg met uw behandelend arts een andere pijnstiller nemen. U mag geen aspirine gebruiken want dit verdunt het bloed.
Om de bloeduitstorting tegen te gaan, kunt u ijsblokjes in een plastic zakje of ijspakkingen uit de diepvries in een handdoek draaien en op uw borst leggen.

Bijwerkingen en complicaties


Doordat een biopt een klein stukje weefsel uit de borst snijdt, kan er altijd een bloeduitstorting ontstaan. Een enkele keer komt het echter voor dat er een bloeding ontstaat. Meestal kunt u dit stoppen door goed af te drukken. Heel zelden lukt dat niet en is het nodig dat de chirurg de bloeding stopt.

De uitslag


De uitslag krijgt u van uw behandelend arts die daarvoor al een afspraak met u heeft gemaakt.