Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bloeddrukmeting (24-uurs) cardiologie

Download PDF
Uw arts heeft u gevraagd om een 24-uurs bloeddrukmeting (R-R meting) te laten maken.

Wat is een 24-uurs bloeddrukmeting?


Een bloeddrukmeting is niet meer dan het automatisch meten van uw bloeddruk tijdens uw normale en dagelijkse activiteiten, tijdens rust en tijdens de nacht gedurende 24 uur. Deze bloeddrukmeting is een uitstekende controle mogelijkheid om na te gaan of er werkelijk sprake is van te hoge bloeddruk (hypertensie) of door spanning tijdens het bezoek van uw arts. De gemeten waarden geven de arts informatie over een eventuele hypertensie, het effect van de behandeling en hoe een behandeling verbeterd kan worden. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon uw dagelijkse werkzaamheden verrichten en sportieve activiteiten doen. Ook krijgt u een dagboekje mee. Het is de bedoeling dat u hierin uw activiteiten bijhoudt zoals werken, eten, slapen, sporten maar ook klachten en medicijngebruik. U mag niet douchen of in bad gaan of zwemmen tijdens de 24–uurs meting. Draag die dag dat u het onderzoek heeft makkelijk zittende niet knellende kleding. Wij raden u kleding aan om kleding met korte mouw met eventueel een wijdvallend vest te dragen. Strak om het lichaam zittende kleding kan de opname verstoren.

Waar vindt het onderzoek plaats


Het onderzoek vindt plaats in het Hart & Vaat centrum, waarvan de polikliniek/functieafdeling cardiologie een onderdeel is.

Aansluiten van de bloeddrukmeter


De recorder wordt aangesloten door een laborant. U krijgt voor 24 uur een manchet om uw rechter arm (tenzij rechts niet gemeten mag worden of de arts anders aanvraagt) die wordt opgepompt en weer langzaam leegloopt door middel van een luchtslang vanaf de bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter kan aan een broekriem of in een zak gedragen worden. In de manchet zit een sensor die het geluid van de doorstroming van uw bloed in de slagader opvangt en de gemeten waarden opslaat in het geheugen van het apparaat. Houd tijdens het meten van de bloeddruk uw arm stil en recht langs uw lichaam naar beneden. Een onbetrouwbare meting wordt na 2 minuten opnieuw gedaan.

Verwijderen van de elektroden en de recorder


Na 24 uur kunt u de bloeddrukmeter zelf loskoppelen. Eerst zet u het zwarte schuifje aan de achterkant van de recorder terug naar 0, vervolgens kunt u zelf de manchet loshalen van uw arm.

Terugbrengen van de recorder


Terugbrengen moet altijd de volgende werkdag, tenzij anders afgesproken met de assistente. De bloeddrukmeter mag ook door iemand anders ingeleverd worden. Inleveren kan niet in het weekend. De recorder moet ingeleverd worden op de 2e etage, ruimte NS 209ka, kamer 68. Hier ziet u een bak waar de recorder ingelegd mag worden samen met de manchet en het dagboekje. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden of te wachten op een medewerker.

Uitslag


De arts bespreekt met u het resultaat van het onderzoek bij het eerstvolgende polikliniek bezoek.

Verhindering


Mocht u verhinderd zijn, belt u dan ten minste 24 uur van tevoren naar de polikliniek cardiologie. U kunt dan direct een nieuwe afspraak maken.

Vragen


Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek cardiologie,
telefoonnummer (010) 704 05 63, bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur.