Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bloedverlies-scintigrafie

Onderzoek naar bloedverlies via de darmen

U krijgt binnenkort een bloedverlies-scintigrafie. Met deze scan kijken we of u bloed verliest via uw darmen. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Andere onderzoeken
Krijgt u binnen 24 uur voor de bloedverlies-scintigrafie ook nog een maag/darmonderzoek met bariumpap? Laat dit zo snel mogelijk weten. De bloedverlies-scintigrafie mag niet na een maag/darmonderzoek met bariumpap gedaan worden. Een van de twee onderzoeken zullen we dan moeten verplaatsen. Uw artsen besluiten welk onderzoek verplaatst moet worden.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een bloedverlies-scintigrafie?


We denken dat u een bloeding in uw darmen heeft. Maar we kunnen niet precies zien waar dit vandaan komt. Daarom krijgt u een bloedverlies-scintigrafie. Met dit onderzoek kunnen we zien of u een bloeding in de darmen heeft. En op welke plek in de darmen dit precies is.

Voorbereiding


  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
  • U mag uw medicijnen gewoon innemen zoals u gewend bent.
  • Heeft u laxerende middelen ingenomen? Laat het ons weten.
  • Draag kleren die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Draag geen sieraden, piercings of mondprotheses. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Infuus
U gaat zitten in de prikstoel in de toedienkamer. U krijgt een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u een voorbereidend koppelmiddel. Daarna gaat u weer naar de wachtkamer. Dit middel moet 30 minuten inwerken. U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag op de onderzoekstafel gaan liggen. We nemen een klein beetje bloed bij uw af via het infuus. We mengen dit bloed met een licht radioactieve vloeistof en wachten 10 minuten. Daarna spuiten we het bloed met de radioactieve vloeistof weer terug via het infuus. Daarna beginnen we gelijk met de scan.

Scan
We maken een lange scan van 1,5 uur. Het is belangrijk dat u goed stil ligt. Soms is het nodig dat we later op de dag nog meer foto’s maken. Soms maken we ook een CT-scan. Tijdens de scan is het belangrijk dat u goed stil ligt. Met de CT-scan kunnen we de darmen van alle kanten bekijken. Vaak is dit in een andere ruimte. U moet hierdoor misschien tussendoor even wachten.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 3 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.


De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704