Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echocardiogram

Download PDF
U heeft binnenkort een afspraak voor een echocardiogram. U vindt hier informatie over dit onderzoek.

Doel van het onderzoek


Het echocardiogram biedt de mogelijkheid het functioneren van de hartspier en de hartkleppen te bestuderen. De echocardiogram geeft bovendien informatie over de snelheid van de bloedstromen binnen het hart.

Voorbereiding


Het onderzoek vraagt geen speciale voorbereiding. U kunt gewoon eten en drinken. Houdt u er rekening mee dat het niet gebruikelijk is dat er begeleiding en/of kinderen bij het onderzoek aanwezig zijn.

Het onderzoek


In de echocardiografie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid dat naar het hart wordt uitgezonden. Het ultrageluid wordt door de verschillende structuren in het hart weerkaatst. Op deze wijze kan het hart worden afgebeeld. Vergelijkbaar is een echo van zwangere vrouwen waarbij het ongeboren kind in beeld kan worden gebracht. Echocardiografie is een zeer veilige techniek.

Het onderzoek, waarvoor de borst ontbloot moet worden, vindt plaats terwijl u op de linkerzij of op de rug ligt. De laborant of cardioloog gebruikt bij het onderzoek een transducer (enigszins vergelijkbaar met een microfoon) waarop wat gel wordt aangebracht voor een betere geleiding van het ultrageluid. Deze transducer wordt op de borstkast geplaatst en licht bewogen om te komen tot een goede beeldvorming. U kunt tijdens het onderzoek gewoon blijven liggen. Tijdens het onderzoek worden beelden opgenomen. Soms hoort u er een geluid bij. De cardioloog beoordeelt de echo daarna aan de hand van de beelden. Bij het eerstvolgende polikliniekbezoek wordt het resultaat met u besproken.

Afhankelijk van de vraagstelling van de aanvragend arts en uw lichaamsbouw duurt het onderzoek 20 tot 40 minuten.

Waar vindt het onderzoek plaats


Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Cardiologie.

Bij verhindering


Wanneer u verhinderd bent, wilt u dit dan tenminste 24 uur van tevoren laten weten?
De polikliniek cardiologie is bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer(010) 704 05 63.

Tot slot


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie gegeven door de arts. Mocht u iets niet duidelijk zijn, dan kunt u bellen naar de polikliniek cardiologie.